Оптова ціна на електроенергію в Україна повинна покривати витрати виробників електроенергії на закупівлю палива, в тому числі по імпорту.

Про це повідомив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

«За ціни вугілля у 3150 грн/т точка беззбитковості роботи ТЕС знаходиться на рівні 2-2,2 грн/кВт*год. Така ціна – це мінімально необхідний рівень, при збереженні якого можна сподіватися на подальшу купівлю вугілля», - зазначив Омельченко.

Він наголосив, що саме встановлення нормальної ринкової ціни на електроенергію в серпні відкрило шлях першому кораблю з вугіллям для України з США.

«У цьому контексті важливо дотримуватися, насамперед, економічних, а не популістських підходів щодо регулювання ринку е/е», - наголосив Омельченко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Нагадаємо, у травні-липні через різкий обвал цін ТЕС і ТЕЦ не мали можливості купувати вугілля в повному обсязі, що призвело до зниження запасів палива. У серпні ситуація виправилася і ГК ТЕС почали контрактувати нові обсяги вугілля в тому числі по імпорту.

Зокрема компанія ДТЕК почала поставки вугілля з Польщі, підписавши договір про імпорт 320 тис. Т. 27 серпня ДТЕК і «Центренерго» домовилися про початок імпорту вугілля з США. Перша партія 75 тис. тонн прибуде в Україну в найближчі місяці. В ДТЕК імпорт вугілля назвали крайнім та тимчасовим заходом для підтримки стабільної роботи енергосистеми, назвавши українське вугілля - ключовим пріоритетом.