Як повідомляє агентство Reuters, ціни на залізну руду впали більш ніж на 30% в порівнянні з рекордними піками в травні. За словами аналітиків Еріка Хедборда і Річарда Лу з консалтингової компанії CRU, можливе їх подальше падіння.
"CRU прогнозує подальше зниження цін на залізну руду до кінця року, оскільки ми бачимо більш збалансований ринок з китайським попитом, який, ймовірно, стабілізується до кінця року, в той час як морська пропозиція продовжує поліпшуватися», - заявили вони в своєму останньому огляді ринку.
Виробники залізної руди в Австралії, найбільшому постачальнику для провідного виробника сталі в Китаї, намагаються утримати виробництво на високому рівні, хоча аналітики кажуть, що обсяги відвантаження зазвичай поліпшуються в останньому кварталі.
Але вони виключили падіння цін нижче $100 за тонну, пославшись на все ще обмежений ринок.
Нагадаємо, ціна залізної руди зростала з листопада 2020 року по середину липня 2021 року у зв'язку зі швидким відновленням економіки Китаю і масштабною реалізацією інфраструктурних проектів в КНР.
На сьогодні світові ціни на залізну руду стійко увійшли в спадний тренд. Зниження світових цін на залізну руду почалося внаслідок введення Китаєм урядових обмежень на виробництво сталі та імпорт залізорудної сировини. Зокрема, металургійні компанії Китаю в липні скоротили імпорт залізної руди на 21,4%, в червні імпорт був скорочений на 12%.
Аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch прогнозують глобальне зростання видобутку залізної руди. Якщо в 2016-2020 роках видобуток залізної руди в світі знижувався в середньому на 2,3% на рік, то за прогнозом Fitch темпи зростання видобутку складуть в середньому 3,6% в період з 2021 по 2025 рік. Це вказує на довгострокову тенденцію падіння ціни залізної руди.