ДТЕК Енерго допомагає вугільним регіонам трансформувати економіку, щоб підтримати життєдіяльність громад після припинення вуглевидобутку на цих територіях.

Щоб процес був успішним, в нього необхідно залучити місцеві громади, владу, бізнес і міжнародних партнерів. Для цього, за підтримки компанії ДТЕК Енерго, розроблені інвестиційні паспорти громад і створена демоверсія інвестиційного порталу crinvest.biz, який допоможе залучати на вугільні території потенційних інвесторів.

На порталі вже розміщено детальну інформацію про території приватного і державного вугільних секторів. Потенційні інвестори на цьому онлайн-майданчику можуть дізнатися все про потреби кожної громади і про ресурси, які можна залучити для створення нових проєктів або удосконалення існуючих. Опис проєктів - в історіях успіху.

Розділ новин знайомить відвідувачів сторінки з усіма заходами по темі справедливої трансформації. Демоверсію порталу розробили представники Агентства стійкого розвитку АСТАР і місцевих громад за підтримки компанії ДТЕК.
«ДТЕК Енерго піклується про майбутнє України і про території, де працюють наші підприємства. Інвестиційний портал вугільних громад України - гарний приклад державно-приватного партнерства, коли місцеві громади за підтримки бізнесу розвивають свою інвестиційну привабливість. Ми сподіваємося, що портал стане містком між вугільними територіями, які дуже потребують інвестицій для запуску нових економічних напрямків, і активними інвесторами, для яких ці території потенційно можуть бути цікаві», - розповіла на V Форумі місцевого розвитку в Трускавці Аліна Зуйковська, керівник проєктної групи ДТЕК Енерго.
Україна підтримує європейський курс декарбонізації і рухається в напрямку поступової відмови від використання вуглеводнів. У зв'язку з цим ДТЕК Енерго з 2018 року допомагає шахтарським регіонам розробляти плани справедливої трансформації.
Результати роботи компанії Аліна Зуйковська представила на V Форумі місцевого розвитку в Трускавці, де представники мономіст з усієї України обговорювали ризики закриття вугільних підприємств, можливості і ресурси вугільних громад, які можна використовувати для реструктуризації місцевих економік, проєктні ідеї та концепції, можливості регіонального партнерства.
Процес за підтримки ДТЕК Енерго на вугільних територіях, де працюють підприємства компанії, йде в двох основних напрямках: стратегічні проєкти (інвестпаспорти, інвестпортал) і локальні рішення. Так, в Миколаївській і Петропавлівської громадах (Дніпропетровська обл.) замість вуглевидобутку розвиватимуть бджільництво, овочівництво, садівництво, виробництво молочних продуктів, цукатів, круп. У шахтарському мономісті Першотравенську планують реформувати ЖКГ, відкрити швейний цех і навчати молодь новим професіям в місцевому ліцеї. Для малого бізнесу за допомогою компанії розробили бізнес-плани: що потрібно зробити найближчим часом, яке обладнання закупити, щоб збільшити дохід в рази. Поява нових підприємств у вугільних регіонах призведе до створення робочих місць і припливу податків до місцевого бюджету.