Ціни на сировину на світових ринках падають, і зараз влада повинна підтримати українських експортерів, що дозволить уникнути економічної кризи. Про це заявив президент ВП «Укрметалургпром» Олександр Каленков.

"Зростання цін закінчилося різким падінням, обвалом, практично за один місяць більше ніж на третину втратила вартість руда. Це означає, що експорт наш також зменшився на третину. Це все впливає на курс гривні, курс долара до гривні», - розповів Каленков в ефірі телеканалу «Україна 24».

Він також зазначив, що собівартість виробництва руди в українських виробників вища, ніж у їхніх зарубіжних колег, які отримують підтримку від держави, тому падіння цін на сировину відіб'ється на нас сильніше.

«Як тільки ринок йде вниз і просідає, першими страждають такі країни, як Україна, у яких набагато вище собівартість. І є велика ймовірність, що зі зменшенням цін, зі зменшенням попиту з боку Китаю на залізну руду ми зіткнемося з величезною конкуренцією», - пояснив Каленков.

На його думку, в таких умовах влада повинна проводити політику підтримки експортерів, а не підвищувати податки для них.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Зараз важлива грамотна державна політика, в тому числі і фіскальна, податкова політика. Вже зараз ставки податків, так звана рента в Україні вище, ніж у багатьох наших країнах-конкурентах. Зараз розглядається питання підвищити її в рази», - сказав Каленков.

Він підкреслив: підвищення податків для підприємств ГМК призведе до падіння їх конкурентоспроможності, що негативно відіб'ється на економіці в цілому.

«Ви робите нашу галузь менш конкурентною, ми менше продамо нашої продукції на ринках – постраждають і гірничорудна галузь, і Металургія. Але найгірше, що постраждає вся українська економіка і кожен житель. Він побачить це на валютних курсах, на інфляції і може відчути на собі це вже цього року», - підсумував Каленков.

Як відомо, вартість залізної руди на світових ринках продовжує падіння. Так, на момент завершення торгів 6 вересня, ціна на біржі склала $131,50 за тонну. Попередній мінімум був зафіксований 19 серпня: тоді ціни на руду обвалилися до $134,05/т., що є найнижчим показником з весни 2021 року. Таким чином, в сумі руда за місяць подешевшала майже на 40%.

Раніше економічний експерт Борис Кушнірук заявив, що в умовах падіння світових цін на метал і руду неприпустимо підвищувати податковий тиск на підприємства ГМК: влада повинна підтримати експортерів і стимулювати зростання внутрішнього попиту на їх продукцію, а також подбати про те, щоб утримати курс гривні від обвалу.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект Про внесення змін до Податкового кодексу (№5600), який передбачає підвищення ренти на видобуток залізної руди.