"ДТЕК Енерго" очікує першу партію вугілля з Казахстану до кінця цього тижня, заявив генеральний директор Ільдар Салєєв.

"Вже на цьому тижні в Україну повинен зайти перший склад з вугіллям з Казахстану. Перша поставка з цієї країни очікується в обсязі близько 4 тис. т", - повідомив Салєєв під час панельної дискусії Energy Club.

Він уточнив, що для забезпечення стабільності української енергосистеми компанія, в першу чергу, використовує вугілля українського видобутку, проте вже уклала імпортні контракти на поставку додаткових обсягів з Польщі, США і тепер Казахстану.

«Ми вже зараз робимо все можливе, щоб наша країна могла спокійно пройти опалювальний сезон, і в українців взимку було і світло, і тепло. Для забезпечення стабільності української енергосистеми ми, в першу чергу, використовуємо вугілля українського видобутку. Але також додатково і першими серед компаній почали його завчасний імпорт з Польщі, США, Казахстану», - додав Салєєв.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Голова "ДТЕК Енерго" повідомив, що запаси вугілля на складах ТЕС ДТЕК зростають і станом на 7 вересня склали 623 тис. т.

Він також підкреслив, що для стабільного проходження опалювального сезону необхідно, перш за все, стабільна ситуація з тарифоутворенням, а також погашення боргів на балансуючому ринку. Тільки борги "Укренерго «перед генераціями» ДТЕК Енерго" становлять 1,9 млрд грн, перед усіма учасниками ринку – близько 11 млрд грн.

Нагадаємо, в серпні ДТЕК Енерго підписав угоду на поставку 320 тис.т вугілля з Польщі (з вугледобувного підприємства Bogdanka). Контракт розрахований на серпень 2021-січень 2022. З цієї партії вже імпортовано 40 тис. т, всього у вересні очікується-60 тис. т.

Пізніше компанія уклала ще один контракт на поставку з польської шахти Zakład Górniczy Brzeszcze. Перша партія обсягом 2,2 тис.т вже надійшла в Україну. Очікується, що у вересні на ТЕС компанії надійде 20 тис.т в рамках цього контракту.

Також ДТЕК Енерго спільно з "Центренерго" погодив з американською компанією поставку 75 тис.т вугілля. Судно з паливом прибуде в Україну в найближчі місяці.