Плани уряду України ввести новий акциз на електроенергію з відновлювальних джерел енергії в розмірі 3,2% погіршить інвестиційну привабливість країни.
Про це йдеться в заяві Європейсько-українського енергетичного агентства (EUEA). https://www.facebook.com/EUEA.UA/posts/6039501189457039
"Нестабільна нормативно-правова база з ретроспективними змінами законодавства, в тому числі ініціатива введення акцизу на електроенергію з ВДЕ (законопроект вже пройшов перше читання), погано відіб'ється на інвестиційному кліматі країни», - йдеться в заяві.
В EUAE відзначили, що за останні роки в розвиток сектора відновлюваних джерел енергії було інвестовано 10 млрд євро.
"Інвестори витратили понад 400 млн євро на модернізацію електроенергетичної інфраструктури, де були побудовані електростанції ВДЕ», - додали в асоціації.
Інвестиції в ВДЕ забезпечили створення щонайменше 40 тис. робочих місць.
Нагадаємо, розвиток відновлюваної енергетики в Україні сповільнився через політичні ризики і боргову кризу.
Уряд порушив зобов'язання з оплати "зеленої" електроенергії, накопичивши борг в 18,4 млрд грн.
Крім того, Кабінет Міністрів оголосив про намір ввести акцизний податок на «зелену» енергію в Україні в розмірі 3,2%. Проти такої ініціативи різко виступили міжнародні організації та галузеві об'єднання.
Всі асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну ввести акцизний податок на «зелену» електроенергію є порушенням наданих раніше державою гарантій і порушенням зобов'язань перед міжнародними інвесторами.