Співробітники незаконно закритих українською владою телеканалів "112 Україна"," Ньюзван "і" ЗІК", а також "Перший Незалежний", який був закритий за листом заступника Голови СБУ без суду, і сайтів " Країна.юа " і " Шарій.ні", написали відкрите лист Європейському комісару з питань розширення і політики добросусідства з 2010 по 2014 рік Штефану Фюле і екс-президенту Польщі Олександру Кваснєвському, які приїхали до Києва на міжнародну конференцію YES, з приводу серйозної загрози свободі інформації в Україні і введення тотальної цензури, повідомляє "112 Україна"

У листі журналісти нагадали, що останні два роки в Україні ознаменувалися все більш жорсткою боротьбою влади з неугодними засобами масової інформації, які не бояться говорити правду про численні помилки чинної влади і пряме нехтування нею взятими на себе зобов'язаннями і обіцянками, даними своїм виборцям.

"Зокрема, грубо порушивши принцип верховенства права, у позасудовому порядку (через рішення Ради національної безпеки і оборони, хоча позбавлення ЗМІ ліцензій можливе тільки за рішенням суду) українська влада заборонила трансляцію трьох провідних інформаційних телевізійних каналів -"112 Україна", "Ньюзван"і " ЗІК". Звичайним листом заступника Голови СБУ, і знову ж таки, без суду, влада злочинно вивела з ефіру телеканал "Перший Незалежний", який об'єднав журналістів трьох закритих каналів, припинивши його мовлення вже через годину після початку трансляції. Також через незаконне введення санкцій влада зупинила роботу і загрожує повним знищенням виданням " Країна.юа " і " Шарій.ні", - написали представники медіа.

Нижче наводимо повний текст листа:

Шановні пан Фюле та пан Кваснєвський!

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Журналісти чотирьох опозиційних телеканалів "Перший Незалежний","112 Україна", "Ньюзван" і "ЗІК", а також видань " Країна.юа " і " Шарій.ні", користуються цією можливістю для того, щоб висловити вам свою повагу і звернути вашу увагу на катастрофічне недотримання українською владою базового принципу і головної цінності розвиненого громадянського суспільства - свободи слова і свободи вираження своєї думки.

Останні два роки в Україні ознаменувалися все більш жорсткою боротьбою влади з неугодними засобами масової інформації, які не бояться говорити правду про численні помилки чинної влади і пряме нехтування нею взятими на себе зобов'язаннями і обіцянками, даними своїм виборцям.

Зокрема, грубо порушивши принцип верховенства права, у позасудовому порядку (через рішення Ради національної безпеки і оборони, хоча позбавлення ЗМІ ліцензій можливе тільки за рішенням суду) українська влада заборонила трансляцію трьох провідних інформаційних телевізійних каналів -"112 Україна", "Ньюзван"і " ЗІК". Звичайним листом заступника Голови СБУ і знову ж таки без суду влада злочинно вивела з ефіру телеканал "Перший Незалежний", який об'єднав журналістів трьох закритих каналів, припинивши його промови вже через годину після початку трансляції. Також через незаконне введення санкцій влада зупинила роботу і загрожує повним знищенням виданням " Країна.юа " і " Шарій.ні".

Сьогодні дії української влади отримують все більший осуд з боку провідних міжнародних правозахисних організацій, відомих політиків та експертів. Новини про закриття наших телеканалів були опубліковані у всіх провідних світових ЗМІ.

Для нас велика честь передати вам цей лист і висловити свою стурбованість з приводу кричущого нападу на свободу преси в Україні. Ми закликаємо Вас під час подальших контактів з українською владою дати зрозуміти, що обмеження свободи слова і, зокрема, блокування в наших ЗМІ без незалежного судового розгляду, серйозно підриває верховенство закону в Україні і тому неприйнятно для ЄС. Крім цього, просимо вас публічно відреагувати на ситуацію, яка склалася навколо закритих ЗМІ, та ініціювати обговорення цього питання під час спілкування з європейськими політиками.

Коротко, головні обставини закриття зазначених вище ЗМІ можна описати наступним чином:

2 лютого 2021 року без будь-яких юридичних підстав українська влада закрила телеканали "112 Україна", "Ньюзван"і " ЗІК". Практично півтори тисячі журналістів були викинуті на вулицю за примхою Банкової. Однак журналісти не здалися і створили новий телеканал "Перший Незалежний", який об'єднав колективи трьох закритих каналів.

26 лютого "Перший Незалежний" почав мовлення, проте вже через годину після початку ефіру через тиск з боку Служби безпеки України, яка розіслала лист провайдерам телекомунікаційних послуг, супутникове мовлення телеканалу було відключено, навіть незважаючи на діючі угоди про співпрацю, укладені з ними раніше. Телеканал не пропрацював і дня, і знову без будь-яких юридичних підстав його журналістам було відмовлено в праві на роботу і позбавлений доступу до своєї аудиторії.

20 серпня влада заблокувала роботу двох популярних в Україні онлайн-медіа-видань " Країна.юа "і " Шарий.net".

Раніше-у липні 2020 року влада анулювала ліцензію на мовлення телеканалу КРТ після трансляції державних урочистих заходів у Білорусі.

Дії української влади набули широкого розголосу у світі і піддавалися критиці профільних організацій. Зокрема, тільки за останні місяці Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) висловило стурбованість у зв'язку з введеними санкціями, які призвели до закриття телеканалів "112 Україна", "Ньюзван" і "Зік", і назвав це рішенням таким, що суперечить міжнародним стандартам (повідомлення офіційного представника УВКПЛ Марти Хуртадо від 24 серпня 2021 року).

Моніторингова місія ООН з прав людини зазначила (рапорт Ірен Хан від 21 червня 2021 року), що цензура мовлення в Україні "не тільки не сумісна з міжнародними угодами про права людини, а й сприяє посиленню неправильних уявлень, що породжують страх і укорінюють суспільну недовіру до інститутів".

У свою чергу, доповідач ПАРЄ з питань свободи ЗМІ та захисту журналістів, член парламенту Австрії Штефан Шеннах заявив, що Європа вкрай стурбовані катастрофічною ситуацією зі свободою слова в Україні і підкреслив, що комісія ПАРЄ з прав людини буде працювати, щоб українські правоохоронці припинили безкарність злочинів проти журналістів (заява від 2 вересня 2021 року).

Також Президент Freedom House Майкл Абрамовіц надіслав листа президенту США Джо Байдену напередодні візиту президента України Володимира Зеленського, в якому вказав, що останній продовжує використовувати виконавчу владу без судового нагляду для покарання ЗМІ, технологічних платформ, журналістів і веб-сайтів під приводом боротьби з дезінформацією (лист від 26 серпня 2021 року).

Українські чиновники перейшли всі межі розумного і продовжують нехтувати українським законодавством і міжнародними нормами, цілеспрямовано знищуючи свободу слова в Україні. Але ми не ставимо перед собою мету воювати з нинішньою владою. Ми, як журналісти, всього лише хочемо продовжувати працювати і доносити людям правду про те, що відбувається в країні і за її межами. Однак у цьому законному праві нам відмовлено.

Тому ми просимо вас відреагувати на цю ситуацію і дати свою оцінку тому, що відбувається навколо наших телеканалів. Сподіваємося на Вашу підтримку.

З повагою, колективи українських ЗМІ:

"Перший Незалежний"

"112 Україна"

"Ньюзван"

"ЗИК"

"Країна.ІА"

"Шарий.net"

"КРТ".