Рішення Кабінету міністрів знизити тариф на електроенергію для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-годин на місяць, може поставити під загрозу фінансове оздоровлення енергосектора, вважає віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи і Центральної Азії Анна Б'єрде.

«Ми привітали попереднє рішення уряду скасувати пільгові ціни на споживання до 100 кВт-годин на місяць. Нещодавнє рішення скасувати реформу і знизити тарифи на електроенергію для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-годин на місяць, може поставити під загрозу фінансове оздоровлення сектора, яке ще більше послаблюється через пандемію COVID-19», – сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Б'єрде підкреслила важливість реалізації напрямку більшого відшкодування витрат в енергосекторі, враховуючи поточний фінансовий дефіцит галузі.

"Виходячи з аналізу СБ, тариф на електроенергію для населення потрібно поступово підвищувати до рівня, який відображає її вартість», - сказала віце-президент СБ.

Вона також вказала, що ціна на електроенергію для житлового сектора традиційно субсидується за рахунок цін для комерційних і промислових споживачів.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«А останнє рішення щодо тарифів може спричинити збільшення перехресних субсидій, що потенційно негативно вплине на міжнародну конкурентоспроможність енерговитратних галузей України», – вказала віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи та Центральної Азії.

Нагадаємо, поточний тариф на електроенергію для побутових споживачів становить 1,68 грн/кВт при ринковій ціні понад 4 грн/кВт.ч. Тариф на електроенергію в Україні залишається в 4 рази нижче, ніж у країнах Європи і не переглядався з 2017 року.

З 1 жовтня 2021 року Кабмін знизив тариф для домогосподарств, які споживають до 250 кВт.годину на місяць, до 1,44 грн/кВт.година.