Станом на 13 Вересня руда на світових ринках знову обвалилася у вартості. За даними S&P Global Platts, ф'ючерси на руду продавали по $122 за тонну. Це новий антирекорд: попередній був 9 вересня цього року, коли руду продавали по $130 за тонну. Виходить, що буквально за тиждень вона подешевшала на $8 доларів. А з червня цього року руда провалилася у вартості вже в два рази (тоді вона коштувала більше $220/тонна).

Нагадаємо, за даними української митниці, за вісім місяців Цього року Україна збільшила виручку від експорту чорних металів на 73,15%, до $8,9 млрд.тільки в серпні країна отримала $1,4 млрд експортної валютної виручки.

Раніше екс-перший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко заявив, що період високих цін на руду і метали закінчується, і скоро вітчизняним підприємствам ГМК доведеться важко конкурувати на світових ринках з основними світовими виробниками руди.

У свою чергу економіст Борис Кушнірук пояснив: ціни на основні експортні позиції українських виробників почали знижуватися, тому українська влада повинна надати підтримку гірничо-металургійному комплексу країни, і не підвищувати податки, які стануть додатковим тягарем для промисловців. Крім того, влада повинна бути готова до того, що обвалиться курс гривні – який тримався на стабільному рівні завдяки валютним надходженням від експорту.