14 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій проти 557 "злодіїв у законі" та 111 кримінальних авторитетів, рішення про які ухвалила РНБО, повiдомив "Обозреватель".

Але якимось дивним чином в списку не виявилося одного вкрай "гідного" для потрапляння в санкційний список разом з іншими кримінальними авторитетами, персонажа. Мова – про колишнього "регіонала" Юрія Цикаленко. Людині, яку у ЗМІ (а якщо вірити публічним заявам ряду політиків – і в оперативних зведеннях МВС) знають також, як "Юру Качка", "Наполеона" і "Ліліпут". Ці прізвиська Цикаленко, подейкують, міг отримати ще у роки бурхливої молодості - за невисокий зріст, великі амбіції та зв'язки з борцівською спільнотою пристоличної області.

На його адресу в ЗМІ неодноразово звучали звинувачення в причетності до організації "силового крила" Антимайдану: нібито саме Цикаленко стояв за залученням борців з пристоличного регіону до побиття активістів Майдану в Маріїнському парку взимку 2014 року. А в мережі можна знайти відео, де Цикаленко дякують за допомогу терористи, які вбивають українців на Донбасі.

Ми переконані, що в РНБО персону ЦВК увагою обійшли несправедливо, а його діяльність повинна викликати пильну увагу СБУ. Чому? Давайте розберемося.

Подейкують, у "лихі 90-ті" пан Цикаленко вів дуже бурхливу і далеко не завжди законну діяльність. Про його можливу причетність до скоєння тяжких злочинів, а можливо-навіть до вбивств - у 2010-му році говоривши тодішній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. Персона Цикаленка привернула увагу міністра, коли ця прізвище спливло у виборчих списках "Партії регіонів" до Київської обласної ради.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Про кримінальне минуле Юрія Цикаленка в тому ж 2010-му році говорив і народний депутат, генерал МВС Геннадій Москаль. Зокрема, він стверджував, що Цикаленко давно представляє інтерес для правоохоронних органів.

"Знову в списки кандидатів у депутати потрапляють люди, які себе скомпрометували, мають "темне" і відверто кримінальне минуле. У списку претендентів на отримання мандата по мажоритарному округу від Партії регіонів є людина на ім'я Юрій Цикаленко. Правоохоронцям він добре відомий як "Юра Качок", - це заява Москаля тоді, з посиланням на прес-службу партії "Народна самооборона" цитували багато авторитетних ЗМІ, наприклад, "Україна Молода" і "Цензор".

На просторах інтернету можна знайти згадування про зв'язки Цикаленка з одним з покійних нині кримінальних авторитетів, на рахунку ОЗУ якого-безліч тяжких злочинів

Не один раз, ще до" походу " Цикаленка в політику, ЗМІ повідомляли також про його причетність до махінацій з сотнями гектар дорогої землі в Обухівському районі Київської області. Зокрема, одним з організаторів злочинного угруповання, що розкрадало землі Обухівщини, його називав ще в 2009 році заступник начальника, голова ліквідаційної комісії Обухівського управління земельних ресурсів Костянтин Шурубей. Чиновник запевняти: саме від імені Цикаленка йому та його родині надходили погрози, коли він відмовився брати участь у схемі і почав писати заяви про земельні махінації до правоохоронних органів.

Цікаво, що у зв'язці з Цикаленко в якості організаторів "земельного дерибану" в Обухівському районі Шурубей згадував екс-голову Обухівської РДА Костянтина Остринського. Останній у 2017 році був засуджений за земельні махінації та отримав 4 роки позбавлення волі. А ось роль Цикаленка в цій історії залишилася практично непоміченою правоохоронними органами.

Хоча, приміром, у селі Малі Дмитровичі місцеві жителі навіть виходили на протести через захоплення Цикаленка десятків га землі.

Багато в свій час писали ЗМІ і про що належить йому і оформленому на дружину готельно-ресторанному комплексі "Імперія", побудованому в біля блакитного озера в Підгірцях-улюбленого місця відпочинку для багатьох киян і жителів пристоличного регіону. Людям просто перекрили доступ до озера,пройти до водойми Цикаленко нібито дозволяв лише відвідувачам свого закладу. Згодом відведення землі було визнано незаконним. Але "Імперія" і нині там.

А в 2016-му році прізвище Цикаленко спливало в контексті захоплення частини полігону Нацгвардії в Бориспільському району. Тоді волонтери та журналісти з'ясували: Цикаленко (на той момент вже "глибоко віруючий") організував захоплення 10 га землі у районі затопленого села Гусинці-нібито для церковних потреб.

Головний над "тітушками" Антимайдану?

У 2013 році, напередодні і під час Майдану, подейкують, керівництво "Партії регіонів" делегувало ЦВК організацію "силового крила" Антимайдану. Адже він мав безпосереднє відношення до борцівської спільноти, а територіальна близькість до Києва, де проходили протистояння, дозволяла "мобілізувати" і доставити спортсменів до центру столиці значно швидше, ніж це могли зробити, скажімо, з Харкова, де для цих цілей використовувався "Оплот".

До того ж, схоже, пан Цикаленко в ту пору користувався великою довірою "Сім'ї" Януковича і протекцією тодішнього міністра МВС Захарченка. Навіть скандально відомий ректор-утікач Петро Мельник, пізніше засуджений за корупцію, з яким Цикаленко конкурував у 95 окрузі за мандат народного депутата, заявляти, що останнього активно просували саме з "Сім'ї". Коли ж стало очевидно, що при всьому адмінресурсі у Цикаленка шансів немає – за словами Мельника, з нього почали вимагати "повернути гроші, які Цикаленко витратив на вибори". Зокрема, робив це нібито і особисто Захарченко.

В публікаціях ЗМІ того періоду за ЦВК закріпилося прізвисько "головного титушковода". Перед ним тодішньою владою нібито було поставлено завдання зібрати "ударні сили" з борців Київської області, що входять до Федерації змішаних єдиноборств України, де Цикаленко був першим віце-президентом. Вони, як писали тоді ЗМІ, мали залякувати майданівців.

Втім перші згадки про Цикаленка як про можливого організатора нападів на опозиційні мітинги з'явилися за півроку до початку Революції Гідності. В ході одного з таких нападів країна дізналася про існування Вадима Тітушка, ім'я якого стало прозивним і закріпилося у свідомості українців в позначення спортсменів, нападників на людей за гроші. Тоді ж з'явилася інформація про зв'язок Цикаленка і "Українським вибором" Віктора Медведчука.

І, схоже, диму без вогню не буває. Інакше для чого б Федерація змішаних єдиноборств, в керівництві якої сидить Цикаленко, реагувати на подібні звинувачення, будь вони абсолютною маячнею?

За інформацією ЗМІ, основне завдання Юрія Цікаленко під час Майдану полягала в здійсненні погромів і провокацій в Києві.

У вузьких колах вперто циркулюють чутки про те, що вже після перемоги євромайдан Цікаленко частенько навідувався до Москви. Злі язики приписують йому співпрацю з російськими спецслужбами, зокрема, в зборі інформації про воїнів АТО, офіцерів ЗСУ, співробітників розвідки і контррозвідки. Деякі люди, знайомі з Цікаленко особисто, навіть запевняють, що він нібито згадував про підготовку підриву дамби на Київському морі - мовляв, такий теракт в Росії розглядався як один з можливих ходів у війні проти України.

Але якщо ці звинувачення поки ніхто не довів і вони з рівною часткою ймовірності можуть виявитися як правдою, так і наговорами недоброзичливців - то в контексті готувалася в 2018 році провокації із захопленням церков в Києві ім'я Цікаленко звучало цілком чітко: про його причетність до підготовки інсценівок " захоплення "храмів УПЦ МП нібито" праворадикалами "напередодні прийняття рішення про Томосі для України тоді писали і говорили багато. Провокації ці мали на меті зрив отримання Томосу України. І єдині їх справжні бенефіціари сиділи в РФ.

Під час президентства Петра Порошенка Цікаленко поставив свої політичні амбіції на паузу - і, як свого часу багато кримінальні авторитети, вдарився в релігію. Настільки, що навіть створив "Союз православних сил СПАС" - організацію, активно експлуатує тему віри, будівництва церков і спорту з метою самопіару.

Після програшу Порошенко на виборах 2019 року Цікаленко знову спробував повернутися до Київоблради, але не зумів. Замість цього пройшов за списками партії "Наш край" в Обухівська районна рада - як повідомляли ЗМІ, не без фальсифікацій і притягнення тітушек для тиску на членів виборчкому і місцевих журналістів.

Ще на початку війни Цікаленко, як і прийнято серед колишніх "регіоналів", в тому, що відбувається на Донбасі звинувачував не Росію, а "політиків". Пізніше він почав уникати подібних заяв, запевняючи, що виступає за мир у всьому світі. Але подібна "аполітичність" іноді давала збої: деякий час назад спалахнув скандал через "репресій" щодо талановитого спортсмена Дмитра Нестерука, який готувався до участі в чемпіонаті України. Борця нібито за розпорядженням Цікаленко вигнали з підготовчих зборів через його патріотичних переконань.

Окрема історія - можливі зв'язки Цікаленко з бойовиками "ЛДНР".

Так, наприклад, в розслідуванні, присвяченому скандального будівництва "храму" УПЦ МП на території Музею історії України, журналісти "Бігус.інфо" згадують про зв'язок Цікаленко з настоятелем цієї споруди Юрієм Хароном або батьком Гедеоном - тим самим, який, за даними реєстрів громадських організацій і публікацій в ЗМІ, свого часу організовував "Вірне козацтво". Ще одним творцем цієї організації був нинішній колаборантами Олексій Селіванов, який зараз "працює" в "міліції ЛНР" і регулярно погрожує "взяти Київ". Представники "Вірного козацтва", за даними Бігус інфо, під час Революції Переваги активно брали участь в антимайданом. А після - займалися підготовкою бойовиків "ЛДНР".

Але якщо зв'язку Цікаленко з Хароном можна назвати непрямими, то проти ВІДЕОФАКТІВ заперечити вже нічого. В інтернеті вже кілька років гуляє відео, де бойовики терористичного батальйону "Чебурашка", які воювали проти української армії на Донбасі, дякують Цікаленко за матеріальну допомогу. Вона, мовляв, допомагає їм ефективніше вбивати "правосеков".

А на деяких порталах навіть можна знайти згадки про Цікаленко як про людину, яка "виступив за активний розвиток бізнесу в Новоросії, а також почав інвестиції свого капіталу в проекти молодих республік".

Втім, перевіряти, так це чи ні - завдання для компетентних органів.

І, схоже, вони взялися її виконувати.

Сьогодні, за інформацією джерел з спецслужб, так звані "люди Цікаленко", які могли бути причетні до ведення підривної діяльності в Україні, вже дають свідчення проти свого "боса". Вони нібито запевняють: на співпрацю зі слідством пішли зі страху - як перед самим Цікаленко, так і перед можливими страхітливими наслідками виконання розпоряджень, які вони від нього отримують.

У зв'язку з цим закликаємо і інші правоохоронні органи України звернути пильну увагу на можливу підривну антиукраїнську діяльність давнього соратника "регіоналів" - і якщо вона дійсно підтвердиться, вжити всіх законних заходів для її припинення.