Чорна п'ятниця на світових біржах: вартість залізної руди пробила психологічну позначку в $100 за тонну і падає далі. Про це свідчать дані біржі S&P Global Platts. На початку цього тижня руда коштувала 120 доларів, тобто, вона втрачає п'яту частину вартості на тиждень. Всього з червня цього року руда стала дешевшою вже більш ніж наполовину: тоді її продавали по $220/тонну.

Далі буде тільки падіння: за прогнозами світових аналітиків, вартість руди продовжить знижуватися через те, що Китай, чиї інфраструктурні проекти стали причиною ажіотажу на світовому ринку металу, згортає промисловість мінімум на рік, щоб очистити повітря в країні перед зимовою Олімпіадою.

Втім, навіть недовгий пік цін дозволив Україні заробити. За даними української митниці, за вісім місяців Цього року Україна отримала від експорту чорних металів $8,9 млрд, що на 73,15% більше, ніж роком раніше. Тільки в серпні експорт металів приніс півтора мільярда валютної виручки.

Раніше екс-перший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко попереджав, що період високих цін на руду і метали скоро закінчиться, і вітчизняним підприємствам ГМК доведеться важко конкурувати з основними світовими виробниками руди.

У свою чергу президент ВП "Укрметалургпром" пояснив, що собівартість виробництва руди в українських виробників набагато вище, ніж у їхніх зарубіжних колег: в Україні високі податки і тарифи на транспортування сировини, до того ж, за кордоном промислові галузі отримують значну державну підтримку. Тому падіння цін на сировину відіб'ється на Україні сильніше.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще