Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на портал «Православная жизнь», про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій в інтерв'ю до свята.

«У Святому Письмі говориться, що Господь створив Небо і Землю Своєю силою і мудрістю, і саме під словом «Небо» маються на увазі Ангели. Після створення світу і людини Господь доручив Ангелам бути хранителями і людей, і планет. Один з ангелів, якого звали Денниця, удостоївся найвищої честі перед Богом. Йому було доручено охороняти Землю, найкрасивішу з планет, на якій живуть люди. Але сталося так, що Денниця загордився, побачивши себе у великій честі, і захотів бути рівним Господу. Божевільна гординя позбавила його всього, що він мав, і зробила його, самого першого серед Ангелів, темним духом. Інший Ангел високої гідності на ім'я Михаїл повстав проти Денниці, переміг і скинув його з небесних кіл. Саме з тих пір у світі існують дві сили: темна і світла. Світла ангельська сила допомагає людям, а темна - намагається відвернути їх від Бога і довести до загибелі», - розповів Предстоятель УПЦ.

Він нагадав, що історія свята Чуда Архістратига Михаїла в Хонах сходить до IV сторіччя і пов'язана з древнім містом Хони, який при апостолі Павлі називався Колосами (недалеко від Ієраполя), де знаходився храм Архістратига Божого Михаїла.

«Він був споруджений ретельністю одного з жителів Лаодикії: його німа дочка зцілилася і отримала дар мови, випивши води з цілющого джерела, що поблизу місця побудови храму, після явища її батькові Архістратига Михаїла, який і згодом не раз виявляв християнам своє заступництво. У цьому храмі протягом 60 років виконував паламарське служіння благочестивий християнин Архип. Одного разу озлоблені язичники, які бачили, що проповідь блаженного Архипа звертає в християнство велике число людей, задумали зруйнувати храм Архістратига Михаїла та погубити паламаря. Вони з'єднали в одне русло дві гірські річки і направили їх течію на храм. Але по молитві Архипа з'явився Архістратиг Михаїл. Ударом свого жезла він відкрив в горі широку розколину, води річок пішли в землю, і храм був врятований. Язичники в страху розбіглися, а святий Архип і народ Божий, який бачив це диво, прославили Господа і його Архістратига Михаїла - Небесного покровителя врятованого храму і заступника всіх християн, до якого звертаємося з проханням захистити від всяких напастей і спокус, якими наповнене життя сучасного православного християнина», - додав архіпастир.

Митрополит Онуфрій пояснив як потрібно поводитися в цей день, щоб уникнути життєвих спокус.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«І в цей день свята, і в усі інші дні потрібно себе вести так, щоб не засмучувати свого Ангела Хранителя, у якого начальник - святий Архістратиг Божий Михаїл, тобто потрібно намагатися жити за заповідями Господніми. Сьогодні живемо в новій благодаті, коли Спаситель воскрес і дав кожній людині сили для того, щоб він був спасенний і дотримувався Божих заповідей. Господь дає Ангелів цілим народам, а кожній людині - Ангела Хранителя. Його не бачимо очима, але він завжди поруч з нами. Як говорить святий апостол Павел, «він допомагає тим людям, які хочуть спастися». Ангел дає добрі поради, вкладає добрі думки в серце людини», - сказав владика.

Предстоятель зазначив, що людині часто важко розпізнати, де думка від Ангела, де - від темного духа, а де - від плоті.

«Душа сповнена безліччю помислів і бажань, серед яких - і добрі, і недобрі, тому і важко розібратися. Для того щоб розпізнати, який помисел від Ангела, а який - від темного духу, людина в першу чергу повинна знати Святе Письмо і молитися. Коли приходить думка від Ангела - людина заспокоюється, відчуває світ, кажучи сучасною мовою - відчуває себе на місці. А якщо грішимо, Ангели відступають подалі від нас, тому що їм неприємно перебувати поруч з людиною, яка виділяє духовний сморід. Ангели йдуть, сумують і моляться про такі душі. А коли людина живе праведно - Ангели радіють», - вважає Блаженніший.

Він побажав усім жити так, щоб не відганяти від себе святих, перших помічників і захисників. «У день Архістратига Михаїла потрібно докладати зусиль для здійснення духовних трудів, які так необхідні для спасіння», - уклав Митрополит Онуфрій.