Однією з причин позитивного рішення податкового комітету Верховної Ради відмовитися від наміру ввести акцизний податок 3,2% на електроенергію з відновлюваних джерел енергії став візит президента Володимира Зеленського до США.

Про це повідомила директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк у коментарі виданню «Енергореформа».

«Я думаю, рано чи пізно після глибинного аналізу, спілкування з правильними експертами, які дійсно дають об'єктивну оцінку справжніх ризиків і наслідків від прийняття рішень приходять правильні рішення. На мій погляд, просто прийшов час підсумовування всіх попередніх переговорів, зустрічей, можливо, і візит президента України в США посприяв цьому. Однозначно складно сказати, що і хто вплинуло, але ми дуже раді", - повідомила Гуменюк.

Разом з тим директор ЄУЕА припустила, що щодо "зеленої" енергетики можуть і надалі виникати ініціативи, що загрожують її розвитку.

"Ці питання завжди можуть виникнути, наше завдання-передбачити це наперед і намагатися вести комунікацію з відповідальними за політичні рішення – і в уряді, і в парламенті. Але якщо піднімати інформованість, проводити більше діалогів, роз'яснень, то, можливо, думка про актуальність зеленої енергетики змінитися на більш позитивне», – зазначила Гуменюк.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

За її словами, галузь також вітає й інше прийняте комітетом рішення-про зменшення з 1 січня 2022 до 1 січня 2024-го фінансового результату до оподаткування у виробника «зеленої» Е/Е на суму неодержаних розрахунків від її Покупця, що дуже важливо, враховуючи затримки платежів від ДП «гарантований покупець».

«Це теж позитивне рішення. Сподіваємося, норма увійде до закону при голосуванні у другому читанні. Ми неодноразово отримували від членів Асоціації стурбованість, що дійсно необхідно впровадити касовий метод і нараховувати податки тільки після фактичного отримання коштів, тому як це впливає на економічну результативність проектів», – роз'яснила позицію директор ЄУЕА.

Як повідомлялося, податковий комітет Верховної Ради на засіданні в п'ятницю, 17 вересня, виключив з урядового ресурсного законопроекту №5600 при підготовці його до другого читання норму про акцизний податок на вироблену ВДЕ електроенергію (3,2%).

Введення акцизу на" зелену " електроенергію назвали порушенням законодавства щодо підтримки ВДЕ-генерації в Секретаріаті Енергоспівтовариства, Європейському банку реконструкції та розвитку, а також низці інших міжнародних фінансових інститутів.