Законопроект 5600, яким підвищуються податки для бізнесу, вдарить по економіці і по кожному українцю. Про це заявив народний депутат, член комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко.

«Законопроект податковий зачепить майже кожного українця. Тому що він збільшує податкові надходження, а відповідно, його ціль зібрати більше грошей з українського бізнесу або громадян, якщо вони є власниками землі. Заплановано отримати більш ніж 30 мільярдів гривень додатково. Тобто, для того, щоб фінансувати різного роду піарні проекти, в тому числі влади, хочуть зібрати більше з бізнесу», - заявив Ніколаєнко.

Він наголосив: підвищувати податки для бізнесу в умовах економічної кризи та пандемії - це завдати нищівного удару по економіці. І це стане ударом не лише для великих підприємців, але й для дрібних.

«Цей законопроект зачепить кожного землевласника, тому що він встановлює необхідність платити так званий подохідний податок навіть тих, хто вирощує картоплю або щось для себе і має в обробітку 2 гектари, який отримав для особистого сільськогосподарського виробництва. Або він зачепить всіх, хто займається підприємництвом і комунікує з податковою, тому що в неї з’являться нові можливості, важелі впливу», - пояснив Ніколаєнко.

Окрім цього, за словами депутата, законопроектом пропонується забрати у місцевих бюджетів значну частину коштів - майже 3 млрд грн щомісяця - які вони отримують від акцизного збору на тютюнові вироби.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

«Його планується збирати тепер у центрі і потім вручну перерозподіляти. Проти чого категорично виступають і мери міст, і місцеві громади, і також частина депутатів», - повідомив Ніколаєнко.

Раніше народний депутат, лідер фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив, що влада має допомогти підприємцям вижити під час нинішньої кризи, і потрібно розширити програми підтримки бізнесу та запропонувати податкові пільги, а не збільшувати податки.

Водночас народний депутат України Олег Синютка наголосив: підвищуючи податки, влада своїми руками нищить бізнес в Україні і провокує тотальне зростання цін.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроект №5600, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, що передбачають підвищення податків для низки галузей.