Перша в Україні промислова літій-іонна система накопичення енергії ДТЕК отримала сертифікацію НЕК "Укренерго" для надання допоміжних послуг - резерву підтримки частоти (РПЧ) оператору системи передачі.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на прес-службу компанії.

"Система накопичення енергії ДТЕК успішно пройшла сертифікацію НЕК "Укренерго". Це перша в історії енергетики України сертифікація подібного технологічного об'єкта і перша літій-іонна батарея, яка забезпечує системну надійність енергосистеми країни. Ми раді, що ДТЕК зробив цей внесок в розвиток української енергетики і формування ринку систем накопичення енергії в Україні", - цитує прес-служба слова директора з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

Програма випробувань підтвердила, що система накопичення енергії ДТЕК здатна виконувати збільшення або зменшення потужності від нуля до повного резерву за 0,4-0,6 секунди, тоді як кодекс системи передачі регламентує такий час на позначці 30 секунд.

Тобто батареї здатні виконувати системні послуги значно якісніше. Швидкість реагування батареї на відхилення частоти не дотягувала до 0,1 секунди.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Слід також зазначити, що до сертифікації батареї регулювання частоти в Україні здійснювалося в основному блоками вугільних ТЕС. Використання систем накопичення енергії дозволить зменшити навантаження на вугільні станції і посприяє декарбонізації енергосистеми країни.

"Для "ДТЕК Енерго" сертифікація СНЕ - важлива і символічна подія. Якщо до сьогодні одними з основних маневруючих потужностей були ТЕС, то зараз у багатьох країнах їх уже замінили СНЕ з їх чистою енергією і швидкою реакцією. Тому для нас сертифікація батареї - це ще один крок на шляху великих змін. Тих змін, які ми, як генеруюча компанія, собі намітили, щоб стати більш екологічними, ефективними і конкурентоспроможними. "ДТЕК Енерго" підтримує трансформацію галузі", - цитує прес-служба слова гендиректора "ДТЕК Енерго" Ільдара Салєєва.

Нагадаємо, 20 травня 2021 року ДТЕК відкрив першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії. Батарея встановлена в місті Енергодар на майданчику Запорізької ТЕС і призначена для відбору, зберігання і видачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності енергосистеми України. Це пілотний проект ДТЕК для пошуку оптимальних моделей роботи СНЕ на різних сегментах енергетичного ринку країни.