Збитки склали близько 55 мільйонів гривень.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований – йдеться на сайті відомства.

Він додав, що площа полігону становить 5 гектарів, але по факту сягає 20 гектарів за рахунок незаконно використовуваних земель. Також зафіксовано низку порушень правил експлуатації.

«Держекоінспекція розрахувала та пред’явила підприємству збитки на суму близько 55 мільйонів гривень, а за фактами засмічення вже відкрито 2 кримінальних провадження. ДЕІ також звернулась до Господарського cуду міста Києва з позовом щодо примусового стягнення збитків та до Київського окружного адміністративного суду з вимогою припинити діяльність КП «Комунальник», - розповів Андрій Мальований.

Полігон у Старих Петрівцях
Полігон у Старих Петрівцях

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн
Показати ще

За словами голови ДЕІ, випадки такого масштабного засмічення території в Україні зовсім непоодинокі.

«Близько третини всіх полігонів працюють з недотриманням екологічних вимог. За 8 місяців 2021 року Держекоінспекція виявила найбільше порушень саме у сфері поводження з відходами – понад 10 тисяч. Це більше, ніж за весь минулий рік», - підкреслив Андрій Мальований.

Одна з основних причин недосконалості сфери поводження зі сміттям – небажання громад розвивати інфраструктуру.

«Вони не розробляють Схеми санітарного очищення, чим не закріплюють чіткі правила управління відходами. Нерідко це призводить до визначення перевізника з порушеннями, тож вивезенням сміття займаються недобросовісні компанії. Вони вивозять його на вільні земельні ділянки, утворюючи мережу несанкціонованих сміттєзвалищ», - зауважив Андрій Мальований.

Саме тому фахівці ДЕІ сприяють посиленню відповідальності за такі порушення.

Полігон у Старих Петрівцях
Полігон у Старих Петрівцях

«Зокрема, підготували та сприяли затвердженню змін до методики щодо розрахунку збитків за забруднення земельних ресурсів. Також спільно з фахівцями Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів спеціалісти інспекції готують проект змін до КУпАП щодо підвищення адмінштрафів. Санкція за порушення вимог щодо поводження з відходами зросте у близько 3 рази (з 850 до як мінімум 2550 гривень для посадових осіб). Громади мають розуміти, що у разі бездіяльності змушені будуть витрачати місцеві бюджети на сплату збитків і штрафів, замість вкласти їх у сміттєпереробні заводи чи пункти сортування», - заявив Андрій Мальований.

Посадовець підкреслив, що європейський досвід поводження з відходами базується на принципі мінімізації сміття шляхом зменшення його продукування, повторного використання, переробки.

«Таку практику в Україні має бути впроваджено після ухвалення законопроекту № 2207-1-д «Про управління відходами». Він вводить ієрархію поводження зі сміттям, відповідальність виробника за утворені відходи тощо. Та головне – він передбачає залучення бізнесу до розвитку місцевої «сміттєвої» інфраструктури. Це дозволить допомогти місцевим громадам налагодити ефективну систему управління відходами. Сподіваюсь, що законопроект буде ухвалений у другому читанні вже найближчим часом, і Україна перейде на шлях сталого поводження з відходами», - додав Андрій Мальований.