Підвищення тарифу на залізничні перевезення, заплановане у Міністерстві інфраструктури - економічно необгрунтоване та зашкодить розвитку економіки України. Уряд має проводити державницьку політику: спочатку реформувати компанію та створити незалежного тарифного регулятора, і лише потім підвищувати тарифи на перевезення. Про це йдеться у відкритому листі УНПА «Укркокс» до міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Як сказано у листі, «Укркокс» занепокоєний Наказом міністерства №418, яким передбачено зростання тарифів на залізничні перевезення вантажів першого класу у сумі майже на 30%, адже таке суттєве підвищення неодмінно нанесе збиток провідним галузям економіки України.

«Укркокс» вважає, що не було законних підстав для прийняття наказу, адже рентабельність вантажних перевезень знаходиться на досить високому рівні та за останні роки становила більш ніж 25%, що значно випереджає показники сусідніх країн. Операційний прибуток від вантажних перевезень у 2020 році склав 11,1 млрд грн, але був використаний для покриття зростаючої збитковості пасажирських перевезень (яка, згідно з офіційною звітністю УЗ, у 2020 році склала 13 млрд грн)», - наголошується у листі.

Окрім цього, підкреслюють в «Укркокс», зростання тарифів на вантажні перевезення не було передбачене фінансовим планом Укрзалізниці на 2021 рік, та не відповідало Методиці розрахунку тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом, яка затверджена в УЗ.

«Також ухвалення Наказу №418 суперечить принципам регуляторної політики, оскільки в аналізі регуляторного впливу не була проведена комплексна оцінка наказу на інші галузі економіки України, в тому числі на зростання транспортних витрат у кінцевій ціні продукції, а отже – не проведена оцінка ризиків скорочення виробництва цілих галузей. Не було представлено фактів щодо збитковості вантажних перевезень, та не була розкрита собівартість перевезень за видами класів вантажів», - вказують в «Укркокс».

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У листі нагадали, що 9 вересня Міністерство інфраструктури опублікувало черговий проект наказу, яким передбачено зростання тарифів на перевезення вантажів залізницею ще на 9%. Це рішення в Асоціації теж вважають економічно необгрунтованим.

«Недоцільно підвищенням тарифів на вантажні залізничні перевезення перекривати збитки інших сегментів та операційні провали на Укрзалізниці. У поточній ситуації необхідно проводити державницьку політику, а не фокусуватись на вибіркових неоднозначних рішеннях, які в результаті будуть наносити збиток провідним галузям та матимуть негативний влив на економіку України. Потрібно проводити реформу Укрзалізниці та створювати незалежного регулятора, який забезпечить прозоре формування тарифів на послуги монополій у сфері транспорту. Така політика буде направлена на покращення економічної ситуації в країні», - підкреслили в «Укркокс».

В Асоціації висловили переконання, що перед тим, як ініціювати підвищення тарифів, першочергово необхідно провести реформування АТ «Укрзалізниця», припинити практику крос-субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних, оптимізувати поточні витрати Укрзалізниці та відмінити податок на землю під залізничними шляхами.

Зважаючи на зазначене, «Укркокс» звернувся до міністра Кубракова з проханням скасувати наказ №418, а також відкликати вересневий проект наказу, якими планується подальше підвищення тарифів на перевезення.

Нагадаємо: Укрзалізниця та Міністерство інфраструктури вирішили в два етапи підвищити тарифи на перевезення вантажів УЗ: на 8% з 17.08.2021 року, та на 20,4% з 01.01.2022. Загалом зростання вартості перевезень складе більше 30%. Проте згодом вони запропонували підвищити тариф на перевезення вантажів першого класу ще на 9%. Таким чином, за останні 5 років вартість вантажних перевезень зросла більш ніж на 200%.

Раніше ТСК по УЗ, яка була створена в Раді, оприлюднила звіт, згідно з яким до критичного стану УЗ призвели дві головні причини – некомпетентне керівництво та тотальна корупція: тільки у 2020 році компанія на кримінальних оборудках втратила 8 мільярдів гривень. Згідно з фінансовим звітом самої УЗ, прибуток від вантажних перевезень у 1 півріччі цього року сягнув більш ніж 31 мільярда гривень. Але компанія зафіксувала збиток у 1,4 мільярди.