Співробітники незаконно закритих ЗМІ розповіли в Парламентській асамблеї Ради Європи про тиск на свободу слова в Україні.

Журналісти звернулися до делегатів ПАРЄ з проханням дати свою оцінку незаконному блокуванню незалежних ЗМІ. Крім того, вони передали євродепутатам листи, в яких йдеться про те, як українська влада грубо порушивши принцип верховенства права, незаконно заборонила трансляцію трьох провідних інформаційних телеканалів - "112 Україна", NEWSONE і ZIK. Пізніше, через годину ефірного мовлення, за наказом заступника Голови СБУ був заблокований телеканал "Перший Незалежний". Також через незаконне введення санкцій влада зупинила роботу видань "Країна.ua" і "Шарий.net".

Більше того, працівники закритих Зеленським медіа нагадали про дії націоналістів проти них. Зокрема, про напади на журналістів, погрози фізичною розправою та обстріл з гранатомета будівлі телеканалу "112 Україна".

Італійський сенатор Роберто рампі підтримав представників українських ЗМІ і зазначив, що влада порушила принципи резолюції про право людей на обізнаність.

"Не буває демократії без свободи слова, без різнобічних медіа і можливості для людей чути різні думки. Я вважаю це великою проблемою. Ми знаємо про українську ситуацію. Асамблея прийняла резолюцію про право людей на обізнаність. Певна свобода слова існує. Але ми продовжуємо роботу, щоб поліпшити ситуацію з нею у всіх країнах", - заявив італійський політик.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Член ПАРЄ від Чеської Республіки іржі Валента додав, що питання свободи слова дуже важливе для країн, які хочуть дотримуватися демократичних принципів.

Ще один італійський сенатор Джанні Марілотті підкреслив, що в Україні спостерігається криза, а журналісти стають жертвами політичного тиску.

"Для організації Об'єднаних Націй свобода слова вкрай важлива, а саме, щоб люди були проінформовані, щоб вони розуміли, що відбувається навколо. Це відіграє провідну роль для демократії. Тому свобода слова - це те, що ми повинні оберігати всюди. В Італії, в Україні, в США. І ми працюємо над цим щодня. Так діяли під час кризи з Ассанжем, і так само будемо діяти в ситуації із закриттям українських телеканалів. Це ті питання, які є фундаментальними для демократії", - акцентував Марілотті.

А ось сенатор Франції Дідьє Марі нагадав, що незалежна Журналістика є фундаментом демократичного суспільства.

"Свобода слова дуже важлива для демократії: мати вільних журналістів і вільні ЗМІ. Всім необхідно знати, що думають інші люди. Нам необхідна Журналістика, здатна пояснити, що відбувається, і необхідні різні точки зору. Тому для нас дуже важливо, щоб медіа були вільні. Один з фундаментальних критеріїв приналежності до Європи і до демократії - це вільна Журналістика. І необхідно захищати її від влади, коли влада її ущемляє", - підсумував француз.