Близько 80% світової торгівлі все ще здійснюється завдяки морським перевезенням. І це – сильний удар по «здоров’ю» морського середовища.

Про загрози для морів розповів голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований – йдеться на сайті відомства.

«Внаслідок скидання баластних та стічних вод з суден, розливів нафтопродуктів, а також скиду пластикового сміття морська екосистема втрачає свої цінні елементи. Так, згідно з останніми дослідженнями, мешканці океанів зникають вдвічі швидше, ніж сухопутні види тварин.

Судноплавство вносить свій негативний вклад і у посилання зміни клімату, генеруючи близько 3,5–4% усіх парникових викидів», - зазначив Андрій Мальований.

Він додав, що Чорне море зазнає масштабного впливу внаслідок людського втручання.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

«За даними проєкту EMBLAS, його засміченість по об’єму сміття вдвічі перевищує показники Середземного. А концентрації шкідливих хімічних сполук тут вищі за допустимі норми токсичності», - зауважив Андрій Мальований.

За його словами, Держекоінспекція докладає максимальні зусилля до захисту неповторної екосистеми Чорного моря. Нещодавно було підписано Меморандум про співробітництво між ДЕІ та Адміністрацією морських портів України. Домовились, що інспекція здійснюватиме регулярний відбір та аналіз проб фонових показників якості води в акваторії та оперативно отримуватиме інформацію про факти забруднення моря.

Також ДЕІ розпочала супутниковий моніторинг у співпраці з Національним центром управління та випробування космічних засобів. Тепер можемо виявляти забруднення акваторії «з повітря» та вживати оперативних заходів.

«Море – важливий ресурс, який забезпечує продовольством мільйони людей, а середовищем життя – десятки тисяч тварин. Захист морського середовища – необхідна умова гармонійного розвитку планети!», - підкреслив Андрій Мальований.