НКРЕКП повинна невідкладно втрутитися в ситуацію ціновими обмеженнями в Бурштинському енергоострові через ризик зриву опалювального сезону.
Про це заявив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

«З діючими ціновими обмеженнями в торговій зоні «Бурштинської ТЕС» збитковій генерації буде вкрай складно виконати завдання прем’єра по накопиченню достатніх запасів вугілля, а у результаті - забезпечити належну підготовку і стабільне проходження ОЗП. Ситуація потребує невідкладного втручання НКРЕКП і перегляду цінових обмежень у Бурштинському енергоострові до рівня в ОЕС України», - зазначив експерт.
Омельченко зазначив, що ціни на оптовому ринку е/е в торговій зоні «Бурштинської ТЕС» у 2,8 рази нижчі, ніж у сусідніх країнах ЕС.
«Це закриває шлях електроенергії з ЕС до України і залишає країну сам на сам з цінами, що не покривають собівартість виробництва електроенергії. В ситуації браку коштів і високих цін на енергоресурси в світі, плани Міненергетики в осінньо-зимовий період (ОЗП) покрити дефіцит вугілля на складах теплових електростанцій за рахунок збільшення імпортних поставок виглядають непереконливими», - додав Омельченко.
Нагадаємо, Калуська ТЕЦ, яка працює в Бурштинському енергоострові, вже майже місяць працює в кризовому режимі критично малих запасів вугілля та вже кілька разів зупинялася через відсутність палива на станції.
Керівництво Калуської ТЕЦ кілька разів просило уряд і НКРЕКП підвищити цінові обмеження до рівня хоча б мінімальної собівартості виробництва струму на ТЕЦ і ТЕЦ.