Натомість, цей тариф має ресурс для зниження, адже у розрахунок тарифу «Укренерго» включила багато завищених прогнозів.

Про це йдеться у відкритому листі Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) до голови «НЕК Укренерго» Володимира Кудрицького.

Як сказано у листі, необгрунтоване збільшення тарифу на диспетчеризацію серйозно вдарить по конкурентоздатності української економіки, яка і без того перебуває у стані глибокої рецесії. Так, 38% українських підприємців знадобиться не менше року, щоб вийти на докарантинні темпи розвитку, 25% - не менше двох років.

«Зростання тарифу у таких умовах змусить українські підприємства платити додаткові 3,4 млрд грн. Це призведе до падіння споживання електроенергії та скорочення виручки Укренерго. В результаті обсяги експорту української продукції та валютної виручки впадуть, що призведе до девальвації гривні. Адже експортоорієнтовані галузі є найбільшими споживачами електроенергії», - наголосили в ICC Ukraine.

В Комітеті зазначили, що головною причиною значного збільшення на 85% необхідного доходу є зростання витрат на придбання допоміжних послуг (ДП) у 2022 році – з 9 до 16,7 млрд грн. Проте навіть поверхневий аналіз дає зрозуміти, що у майбутньому році реальний обсяг витрат на ДП складе 5,4 млрд, тобто лише 60% від цифри, закладеної в тариф на 2021 рік. А отже, мова має йти не про зростання витрат, а про суттєве скорочення.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

«В тариф на 2022 рік закладено придбання резерву заміщення на рівні 4,6 млрд грн. Однак у нинішньому році ця послуга взагалі не була затребуваною. Враховуючи це, включення до тарифу даної складової є недоцільним», - наголосили в ICC Ukraine.

В Комітеті резюмували: враховуючи всі аргументи, витрати на допоміжні послуги слід перерахувати з урахуванням їх реальної потреби, наявних потужностей, резервів та досвіду попередніх років, і встановити на 2022 рік тариф на послуги диспетчерського управління на рівні до 18 грн/МВТ*год.

Як відомо, «Укренерго» також пропонує підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт*год. Хоча у 2020 році тариф на передачу підвищувався тричі, і виріс в результаті більш ніж удвічі - зі 113 грн МВт-год до 293,93 грн за МВт-год.

У свою чергу заступник директора Департаменту аналітичних досліджень Федерації роботодавців України Ольга Кулик заявила, що за підрахунками ФРУ, зростання тарифу на передачу буде коштувати промисловості 30 млрд грн у рік. За її словами, у такій ситуації під загрозою опиниться сама наявність промислових підприємств в Україні.