Слабка ланка «Укрзалізниці» - дефіцит локомотивів та неефективна диспетчеризація, вирішення цих проблем може вирішити проблему низької швидкості перевезень залізницею. Про це заявив генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак, коментуючи намір УЗ закупити локомотиви на понад 30 мільярдів гривень.

«Локомотиви зараз є тим дуже вузьким місцем, яке заважає УЗ показувати кращі операційні результати. На нашу думку, дефіциту вантажних вагонів, напіввагонів та зерновозів в Україні немає. І коли, скажімо, на початку цього року оборот вагонів складав шість діб, то всього вистачало – і піввагонів, і зерновозів, і іншого рухомого складу. Але зараз оборот вагонів збільшився до восьми діб. І почався з’являтися дефіцит», - пояснив Гусак.

За його словами, програма УЗ щодо закупівлі локомотивів на 30 млрд грн дозволить вирішити проблему швидкості доставки вантажів, яка останнім часом суттєво загострилась. Проте експерт зазначив: він сумнівається, що компанія здатна реалізувати заявлені наміри, адже в попередні роки інвестиційні плани УЗ хронічно не виконувались. Зокрема, у 2019-му році інвестиційну програму було виконано лише на 50%, а в попередні роки - не перевищувало 70%.

«Локомотиви є зараз тим визначальним чинником, який впливає на ефективність руху поїздів по УЗ та той самий оборот вагонів. Тому ідею закупівлі нових локомотивів ми підтримуємо. Але яким яке буде втілення, якщо УЗ ніколи не виконує заявлені інвестиційні програми?», - пояснив Гусак.

Нагадаємо, раніше голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» Павло Качур заявив, що через проблеми на «Укрзалізниці», яка не поставляє вчасно вагони, споживачі отримують продукцію з запізненням, що зриває строки масштабних проектів, зокрема програми «Велике будівництво».

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Згідно з офіційними даними, оборот вагонів УЗ суттєво погіршився, через що на ринку виник дефіцит вагонів. Через це ціни на вагони УЗ суттєво підвищилися.