Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це спікер Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич написав у Телеграм.

Священник розповів, що до нього звернулися з проханням хрестити дівчинку з ім'ям Олівія, якого в святцях УПЦ немає. Однак, свята мучениця з таким ім'ям є в Румунському православному церковному календарі, вона постраждала за Христа у II столітті у північно-італійському місті Брешіа. Також є свята Олівія Палермська, що жила у V столітті. Її пам'ять вшановують у Католицькій церкві, також це свято є у грецьких синаксаріях.

«Таким чином, це дві святі часів ще нерозділеної Церкви, а значить і ми - православні, можемо їх приймати. Додам, що існує рішення Синоду, де йдеться про те, що слід приймати імена християн з інших Православних Церков, як вони у них прийняті, навіть якщо вони не характерні для нас. Також ми можемо хрестити людей з іменами святих, яких немає в наших святцях, але є в святцях інших Православних Церков ї», - пояснив отець Миколай.

Священник нагадав, що у нашій Церкві прийнято давати дітям при хрещенні ті імена, які є у церковному календарі, тобто, щоб був святий або свята з таким же ім'ям. Це необхідно для того, щоб людина мала однойменного небесного покровителя.

«Важливо, щоб був святий покровитель. Наприклад, останнім часом у нас стало популярним жіноче ім'я - Злата. У нас такої святої немає, але є у Болгарської Церкви - свята Злата Меглінська. Так і хрестимо на честь цієї болгарської святої», - підсумував протоієрей Миколай Данилевич.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще