З точки зору кримінального права, абсурдним є звинувачення Медведчука в контрабанді вугілля з " ДНР " і сприянні тероризму.
1. Контрабанда-незаконне переміщення цінностей / товарів через держкордон. Але ні в 2014-му, ні в 2015-му держкордону між Україною і не підконтрольними Києву територіями не було (цю законодавчу нісенітницю придумали вже пізніше, до кінця каденції Порошенка). Немає кордону - немає контрабанди. Це ази кримінально-правової науки.
2. Ні "ДНР", ні " ЛНР "не були визнані тоді" терористичними організаціями", що виключає кваліфікацію взаємодії з ними як кримінальний злочин. Апріорі.
Чи розуміють це "фахівці" у кримінальному праві і процесі - генпрокурор і директор СБУ? Навряд. Вони виконують доручення Зеленського знайти будь - яку нісенітницю щодо збірного образу "ворога" - Медведчука, щоб відвернути увагу українського народу від скандалу з брудними офшорними грошима президента.
Чому брудними? По-перше, в наявності ухилення від сплати податків в Україні Зеленським в особливо великих розмірах. Для цього використовувався офшор.
По-друге, якщо він отримував гроші від колишнього власника "Привату", то, найімовірніше, це гроші, вкрадені (модне слово - виведені) останнім з банку. Ні для кого не секрет, щоб в останні роки перед націоналізацією банк був перетворений на величезну фінансову піраміду і нещадно грабувався його колишніми господарями і топ-менеджерами (ми з вами, всі громадяни України, тільки після націоналізації своїми грошима залатали в ньому "дірку" в 6 млрд дол.).
А це вже більш тяжкі злочини: заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах і легалізація злочинних доходів в особливо великих розмірах. І ось це вже не притягнуті за вуха абсурдні звинувачення. Це реальні очевидні злочинні діяння з боку нинішнього глави держави, за які світить термін і в Україні, і-увага!!! - у США.
Чому в США? Все просто. Штати давно визначили зоною своєї кримінальної юрисдикції будь-які незаконні / злочинні дії з доларом США, де б такі не здійснювалися. А тим більше легалізацію вкрадених грошей у мільйонних Сумах.
Так що Зеленський, розуміє він це чи ні поки, на дуже серйозному гачку у американців. І адміністрація нинішнього американського боса, і наступного в силу політичної кон'юнктури обов'язково рано чи пізно дасть хід цій справі.
Тому навряд чи висмоктане з пальця, абсурдне звинувачення Медведчуку в підсумку допоможе Зеленському. По-перше, воно розсиплеться в суді з підстав, які я навів на початку поста, в силу своєї дурості. По-друге, воно ніяк не обнулить очевидні незаконні "оборудки" президента. В-третіх, це вже "личка", перехід всіх" червоних ліній", а таке не прощають. Рано чи пізно…
Максим Гольдарб в Facebook
Редакція може не погоджуватися з думкою автора.