Підвищення тарифу на передачу електроенергії «Укренерго» на 56% економічно необґрунтовано і спровокує зростання цін на всі товари і послуги в Україні. Про це заявив економіст Юрій Макагон.

"Економічного обґрунтування для підвищення тарифів на передачу електроенергії немає. Тобто, влада не веде базові розрахунки, не вибудовує калькуляцію вартості кубометра газу або кіловата електроенергії. Вони просто підганяють тарифи під якусь шукану величину, під яку потрібно підігнати. Тобто, це політичне рішення, організаційне. Але не економічне", - підкреслив Макагон.

Він нагадав: підвищення вартості електроенергії автоматично призводить до зростання цін на продукцію і послуги, для виробництва яких вона використовується, і автоматично спровокує зростання інфляції.

"Задумаємося, а що пов'язано з електроенергією? Та все! Виробництво важкої промисловості, весь побут, все абсолютно. А значить, вартість однієї години роботи холодильника в магазині стає іншою. Що потрібно зробити продавцю? Правильно-підвищити ціну на той товар, яким він торгує. Хоча начебто безпосередньо електроенергія його не стосується. Але підвищили ціну на одну складову - і все, вона викликала зростання по всьому ланцюжку», - пояснив Макагон.

Нагадаємо, НЕК "Укренерго" виступило з пропозицією підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт*год. При цьому в 2020 році тариф на передачу підвищувався тричі, і він виріс в результаті більш ніж удвічі - з 113 грн МВт-год до 293,93 грн за МВт-год.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У свою чергу Федерація роботодавців України звернулася до НКРЕКП і Укренерго з відкритим листом і закликала знизити тариф на передачу, адже прогнози щодо витрат, які надала НЕК, значно завищені, і більше того – йдуть врозріз з українським законодавством.