Оригінал - на сторінці Сергія Куюна у Facebook

https://www.facebook.com/SergeyKuyun/posts/1835565236614241?__cft__%5B0%5D=AZWVerRRiK56xmF3NbKTSFfGIJuU04dWV1Hr4gknpMeVuDInmLUGxKVVol8ZVMKDkOxpF5-kc13IACHlyuj90pPaFfY694vWw5UyWYyqRVVw1QC_9lra_mDx1EcUD3qxuvQ&__tn__=%2CO%2CP-R

ДБР. Перший зашквар.

Довго підбирав слова для цього поста. Те відчуття, коли хтось набокопорив, а соромно тобі…

Днями Державне бюро розслідувань виступило з сенсаційною заявою про викриття Миколаївським теруправлінням в порту Миколаєва фірм Медведчука, які завозили дизельне паливо з Росії за заниженими цінами!

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Відчуваєте ці нотки?

Отже, ДБР пише про два танкери по 30 тис.т, які прийшли в Миколаїв на початку жовтня. Імен силовики не називають, але постачальник таких партій в порту один – міжнародний трейдер Coral Energy. Він працює вже кілька років і є найбільшим постачальником дизпалива і скрапленого газу в Україну по морю. Має азербайджанське коріння, працює по всьому світу.

Два танкери, про які йде мова, привезли дизпаливо з Італії. Про це говорять як контракти, так і купа логістичних сервісів, які показують, що вантажилися вони в Аугусті, що проходили турецькі протоки. Тут також треба розуміти, що таке міжнародний нафтотрейдинг: це банки, хеджингові та страхові компанії, сюрвейри. За будь-якої з цих ліній можна дізнатися, звідки паливо. І гратися там ніхто не ризикує, одна помилка і тебе на цьому ринку більше немає. Але справа навіть не в цьому.

Навіть якщо припустити неймовірне, наприклад, що Coral всіх обхитрив і привіз Російський продукт, то з точки зору українського закону в цьому немає порушення. Тому що імпорт російських нафтопродуктів в Україну не заборонений! Про який кримінал нам говорить ДБР? Щомісяця в країну без будь-яких проблем надходить понад 250 тис. т російського дизпалива-це еквівалент восьми таких танкерів!

Далі. Прийом суден з Росії теж не заборонений. Якщо були в Криму-проблема, але в Росії – ні, дозволено. Про Крим ДБР нічого не пише. Я ще не перевіряв, але враховуючи "обізнаність" ДБР, не здивуюся, що ці два човни не були і в російських портах.

"Суду доставили нафтопродукти на адресу Українського товариства з обмеженою відповідальністю, яке пов'язують з Віктором Медведчуком". Це що за термінологія від державного органу?! Що значить пов'язують? Які критерії належності до згаданого нардепа? Факти, докази, ім'я компанії хоч скажіть! В іншому випадку будь-якого можна затаврувати" ворогом народу " з усіма витікаючими.

Власне, так вже і відбувається: минулого літа нас з братом прокурори і слідчі звинуватили в злочині, інсталювавши в стару кримінальну справу, де фігурують десятки невідомих мені компаній, з якими ми ніколи не працювали.

Тепер по суті. Coral Energy привозить паливо в Миколаїв і розміщує його на тимчасовому ліцензійному складі, після чого будь-хто може купити і розмитнити необхідний обсяг. Найбільшими одержувачами "Миколаївського" ДП є ОККО, WOG, "Сокар", "Алпен Трейд", "Кворум Нафта", "Фідея" та інші. Немає одного ТОВ, про яке пишуть ДБР, яке б отримувало ВЕСЬ вантаж.

Тепер найсмачніше.

"Встановлено, що задекларована постачальником ціна була майже в два рази нижче ринкової. Це дозволило мінімізувати оплату обов'язкових платежів на мільйони гривень".

При імпорті ДП сплачується два податки-акциз і ПДВ. Акциз має єдину фіксовану ставку, її мінімізувати неможливо. Що стосується ПДВ, то його обсяг дійсно залежатиме від митної ціни. Її митники встановлюють на основі контрактів і за нашими даними (а їх правдивість перевірена роками) митна вартість морських партій була повністю ринковою - 741 дол./ т. Мало того, оскільки розмитнюють частинами, вартість щодня коригується постачальником, остання ціна на 13 жовтня була вже 765 дол./ т, що повністю відповідає світовим тенденціям.

Більш того, задекларувати вартість вдвічі нижче ринку не дасть Митниця. Для митника такий зашквар-це автоматично стаття. Стежать один за одним і учасники ринку, варіант заниження на 10% вже буде приводом для скандалу.

Питання: про яке заниження цін удвічі говорить ДБР, якщо дані митниці говорять про об'єктивну картину?

Ну і головне питання: що це було? Це робота силового відомства? Ви там думаєте, якщо сказали "Медведчук" і "Росія", це індульгенція для будь-якого свавілля?

Відомство, яке ми утримуємо за свої гроші, генерує абсолютну дурницю, порушуючи всі закони і логіку, які тільки можуть бути.

Це плювок в обличчя бізнесу, якому тепер доведеться пояснювати, що вони не верблюди.

Це новий цвях в репутацію України, Про роботу з якою міжнародні банки і так не хочуть чути.

Це нова " зрада "і розчарування суспільства в роботі державних органів, зокрема" Енергомитниці", де - тьху-тьху-тьху - сьогодні все працює рівно, незважаючи на масу нюансів нашого горезвісного законодавства.

Це нова впевненість у тому, що слухати і довіряти держорганам взагалі не потрібно.

Але глибина дебілізму і ганьби, на який себе прирекло ДБР, особисто мене змушує згадати інший випадок.

У 2019 році, відразу після виборів президента, один відомий прокурор Криму влаштував шоу: у відкритому морі прикордонники і спецназ захоплювали "Кримський" танкер "мрія" з тим же російським контрабандним паливом, а потім тягали його приватними буксирами по всьому узбережжю в пошуках, де б його пришвартувати. За моїми розрахунками, це кіно обійшлося платникам податків в сотні тисяч доларів.

Єдиним результатом у підсумку стало підвищення прокурора до заступника генпрокурора. І танкер, і паливо через деякий час тихо довелося повернути власникам.

Це я про що? Може, хтось в ДБР вирішив вислужитися або нагадати про себе високому начальству? Мовляв, подивіться, не тільки ДФС і СБУ, ще й ми з Медведчуком боремося!

Як би там не було, беру процес під контроль і буду відстежувати хід цього "розслідування". І я вас запевняю, у фіналі буде дуже смішно і дуже сумно.
А поки зроблю скріншот з цією заявою на сайті ДБР.

Сергій Куюн

Публікуємо матеріал без коментарів і ремарок. Редакція не несе відповідальності і не перевіряє дані, надані і опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами