Щоб реалізувати пропозицію президента Володимира Зеленського для» Газпрому «збільшити обсяги транзиту через Україну, потрібно домовлятися на рівні президента РФ Володимира Путіна, а такі можливості є тільки у глави політради» опозиційної платформи – за життя " Віктора Медведчука.

Так кандидат політичний наук, політичний експерт Сергій Годний прокоментувавши Заява Володимира Зеленського про готовність надати знижку 50% на транзит, якщо «Газпром» збільшить обсяги поставок через українську ГТС, яке опублікувало Bloomberg.

Придатний пояснив, що для цього потрібна згода «Газпрому», а ніхто з керівництва РФ не буде домовлятися з Зеленським & Co.

"Тут проблема в тому, що, як кажуть англійці і американці, «для танго потрібно двоє». Не так давно ЗМІ рясніли заголовками про те, що ціна на газ стрибнула до 1200, 1400, 1600, 1900 доларів і вище за тисячу кубометрів. Так ось, мова йде не про миттєвої вартості, а про ф'ючерси, тобто контракти купівлі-продажу на майбутнє. А це означає, що всі поставки "Газпрому" на Місяці і роки вперед законтрактовані»,- повідомив експерт.

"І проблема в тому, що навіть при великому бажанні ніхто не буде» за моїм велінням, за Зеленського хотінням" відкривати вентиль і давати газ понад норму. І ніякий ЄС тут Україні не допоможе", - додав він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Як написав придатний, щоб вирішити питання стратегічного значення, потрібно підключати "важку артилерію".

"Вирішити таке стратегічне питання можна хіба що, якщо підключити" важку артилерію» в особі Віктора Медведчука, тому як більше ні в кого з українських політиків немає контактів рівня російського президента Володимира Путіна", - підкреслив експерт.

Придатний зазначив, що за останні 10 років тільки Віктор Медведчук зміг домовитися з Росією про прямі поставки газу і отримати знижку 25 %.

«До слова, за останні 10 років тільки Медведчуку вдалося домовитися з Росією по газу - тому що він використовував свої контакти і домовився особисто з Путіним. Медведчук домовився про формулу «прямі поставки + знижка 25 %» під час поїздки в Москву березні 2019-го. У червні 2019 року на Петербурзькому міжнародному економічному форумі голова правління «Газпрому» Олексій Міллер ще раз публічно підтвердив готовність виконувати ці домовленості. Ось звідки ця домовленість про прямі поставки "Газпрому» і знижку 25% для України", - нагадав експерт.

За підрахунками придатного, якщо реалізувати домовленості Медведчука, то ціна на газ для України могла б бути 190 доларів за тисячу кубометрів у 2022 році.

«З урахуванням знижки 25 %, це близько 190 доларів за тисячу кубометрів. Погодьтеся, це не 1050 доларів, як зараз торгуються обсяги природного газу на європейській біржі ICE", - підрахував політолог.

«Що стосується Зеленського і його емісарів, то ні з ким з них в Кремлі навіть розмовляти не будуть. Екс-президент і глава партії "Єдина Росія «Дмитро Медведєв в» Комерсанті «прямо сказав, що»переговори з ними абсолютно безглузді". І ніякі стогони, ніякі скарги бюрократам і чиновникам з ЄС не допоможуть. Європа в нинішній ситуації може надати тільки моральну підтримку. У стилі " газу немає, але ви тримаєтеся», - пожартував експерт.

"Вирішувати питання по газу потрібно на рівні першої особи-тобто Володимира Путіна - а такі можливості є тільки у Медведчука", - підсумував кандидат політичних наук, політичний експерт Сергій годний.