Про це повідомив директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

«Вік не є оптимальним показником, який впливає на якість вагона або на його безпеку. Все-таки головним фактором є технічний стан вагона», - наголосив Вовк.

За його словами, Укрзалізниця має першочергово зайнятись питанням збільшення кількості локомотивів та інвестувати в покращення інфраструктури і залізничних колій, які перебувають в критичному стані, адже саме від цього залежить безпека та швидкість перевезень. А не витрачати кошти на купівлю нових вагонів замість десятків тисяч тих, які будуть списані через вік, хоча вони є в нормальному технічному стані та можуть експлуатуватись.

«Проблема тяги стоїть надзвичайно гостро, проблема ремонту інфраструктури теж стоїть надзвичайно гостро. І саме від вирішення цих двох питань залежить, власне, профіцитна чи дефіцитна складова на ринку вагонів. Тому що поточного парку більш ніж достатньо для перевезення тих обсягів вантажів, які є на системі. Але тільки за умови, що оборот вагона буде на прийнятному для ринку рівні - хоча би на рівні початку поточного року», - розповів Вовк.

На його думку, замість того, щоб створювати штучний дефіцит вагонів на ринку перевезень, потрібно посилити контроль за технічним станом рухомого складу.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

«Потрібно буде підсилити контроль безпосередньо за проведенням ремонтів поточного парку, але без дуже різкого зменшення кількості тих вагонів по віковому принципу», - зазначив Вовк.

Раніше гендиректор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак заявив, що ініціатива Мінінфраструктури про списання залізничних вагонів за віком – це диверсія проти вітчизняної економіки та промисловості, оскільки одночасно виведуть з експлуатації понад 50 тисяч вагонів. За підрахунками експертів, через колапс на ринку перевезень втрати економіки сягнуть 2 млрд доларів щорічно.

Водночас екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що оновлювати рухомий склад «Укрзалізниці» потрібно, але в першу чергу необхідно модернізувати залізничну інфраструктуру і підвищити якість перевезень.