Провал державного вуглевидобутку став причиною гострої нестачі вугілля на державних ТЕС, заявила нардеп Вікторія Гриб.

"Основна причина дефіциту вугілля на державних ТЕС і ТЕЦ – це саме байдуже ставлення і небажання фінансувати державні шахти в потрібних обсягах. Загальна сума заборгованості перед шахтарями вже наближається до двох мільярдів гривень!», - повідомила Гриб на своїй сторінці в Facebook.

За словами нардепа, ситуацію з нестачею вугілля на державних ТЕС ще можна виправити, збільшивши фінансування держшахт до кінця 2021 року на 2,4 млрд грн.

"Найдивніше, що зрив опалювального сезону ще можна запобігти. Для цього до кінця 2021 року на потреби вугільників виділити 2,4 мільярда, а в 2022 році витрати на фінансування програм підтримки вугільної галузі збільшити до 12 мільярдів», - зазначила Вікторія Гриб.

Як повідомлялося, влітку 2021 року українські ТЕС зіткнулися з дефіцитом вугілля через неможливість його закупівлі через аномально низькі ціни на електроенергію.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ситуація з цінами на електроенергію стабілізувалася в серпні 2021 року. Приватні компанії почали активно контрактувати вугілля з імпорту, в свою чергу державні ТЕС як і раніше відчувати гострий дефіцит вугілля.

У середині жовтня радник прем'єра Юрій Бойко заявив, що» ДТЕК Енерго", виходячи з показників накопичення вугілля і укладених імпортних контрактів, буде здатна працювати в ОЗП в штатному режимі, хоча і матиме незначні залишки палива.

13 жовтня ДТЕК екстрено відвантажив державній "Центренерго «і приватній» Донбасенерго" близько 50 тис.т для недопущення їх зупинки.