Як повідомляє Центр інформації УПЦ про це Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій сказав у проповіді у Кулівецькому Успенському монастирі.

«Коли ми говоримо: «Я люблю Бога», це ще не любов. Якщо я живу за Божественними заповідями, то люблю Бога, а якщо не живу, то що б я не говорив, насправді не люблю Бога. Людина, яка живе за заповідями любові, дійсно любить Бога і свого ближнього. Це головні закони, яких ми повинні дотримуватись і за якими маємо будувати своє життя. Тоді Мати Божа за нас молиться перед Престолом Божим, і буде Боже благословення на нас», - наголосив Митрополит Онуфрій.

Предстоятель розповів, що, шануючи ікони, ми передусім поклоняємось Первообразу.

«Як людина, яка дістає фотографію мами та цілує її. Зрозуміло, що таким чином любов людини переноситься на першообраз, тобто до матері. Так само ми вклоняємось іконі, шануючи того чи іншого святого, зображеного на образі», - навів приклад Митрополит Онуфрій.

Предстоятель згадав історію явлення чудотворної Іверської ікони Божої Матері на Святій горі Афон і пов'язане з нею диво, яке сталося з одним паломником за молитвами до Богородиці.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Пізно ввечері у ворота Іверського монастиря постукав паломник і попросився на нічліг. Однак йому було відмовлено через брак вільних місць.

«Поки чоловік дійшов до іншого монастиря, вже була пізня ніч, вили койоти і його охопив сильний страх, - розповів Предстоятель. - Чує, а до нього хтось підійшов. Бачить, жінка простягає йому три монети: «Візьми ці три монети, повернися до Іверського монастиря і дай їх ігумену. І житимеш там скільки потрібно». Чоловік узяв монети і знову повернувся до Іверського монастиря. Воротар відкрив і знову відмовив...».

Тоді паломник показав мешканцю три монети та розповів про жінку.

«Воротар здивувався, бо жінок на Афоні не було, взяв монети та пішов до ігумена монастиря. Ігумен подивився на монети, які здалися йому дуже схожими на ті, якими було обвішано Іверську ікону Божої Матері. Він скликав старців обителі, вони відкрили каплицю і побачили, що справді трьох монет не вистачає на іконі. Але ніхто не міг проникнути в каплицю, отже, це сама Божа Мати дала їх паломнику. Ігумен благословив паломникові: «Живи у монастирі, скільки хочеш». Таке було диво».

Також Його Блаженство згадав про преподобного Веніаміна Печерського.

«Преподобний Веніамін молиться зараз про нас, щоб ми у ці непрості часи зберігали свою людську гідність, образ християнина, який має віру, надію та любов до Бога», - підсумував Предстоятель.