Металобрухт є стратегічною сировиною і Україні потрібно негайно заборонити його вивезення, щоб не зупиняти промислові підприємства. Про це заявив народний депутат України, член фракції «Слуга народу» Роман Соха, пише Гордон.

"Експорт брухту потрібно обмежувати і зупиняти, якщо ситуація на сьогоднішній день складається так, що ми повинні зупиняти промислові підприємства», - сказав Соха.

Він нагадав, що брухт вивозиться з країни у величезних кількостях - минулого року в першому півріччі Україна експортувала 17 тис.тонн брухту, а в першому півріччі 2021 року - вже 213 тис. тонн брухту. Якщо не зупинити експорт, металургійна галузь залишиться без сировини, і великі підприємства змушені будуть зупинятися, через що десятки тисяч українців опиняться без роботи.

"На моєму окрузі розташовані два металургійних підприємства – це «Дніпроспецсталь» і «Запоріжсталь». Загальна чисельність працюючих там людей-близько 20 тис. осіб. Так от якщо завтра ці підприємства зупиняться і 20 тис. осіб опиняться на вулиці, і ми заходимо в зиму, ми заходимо в необхідність оплачувати платіжки, тарифи і т.д., то це просто катастрофа», - пояснив Соха.

Крім того, депутат підкреслив: металобрухт – стратегічна сировина, оскільки забезпечує менш витратне і більш екологічне виробництво металу. Тому уряд повинен негайно зупинити його експорт, щоб не тільки не допустити зупинки меткомбінатів зараз, а й зберегти металургійну галузь в майбутньому.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Це сировина, яка забезпечує менш витратне виробництво. Ми йдемо від двох процесів-це агломерація шихти, це доменні печі, первинна переплавка руди на чавун, працюючи з металобрухтом. Потреба в підприємстві-це від 30 до 90% в брухті. Тому я вважаю, що це стратегічна сировина, і ми повинні якомога швидше прийняти це рішення (заборонити експорт брухту – ред.)», - підсумував Соха.

Раніше народний депутат Муса Магомедов заявив, що, якщо не ввести заборону на експорт металобрухту, Україну очікує масштабна криза в металургії, що негативно позначиться на бюджеті, який недоотримає $1,5 мільярдів.

У свою чергу депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що влада повинна ввести мораторій на експорт брухту, щоб зберегти ключову галузь економіки країни і уникнути економічної кризи. На її думку, заборона експорту металобрухту в нинішніх умовах-це питання національної безпеки України.