Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Хто відчуває страх? Нечестивий. Той, хто має зло у своєму серці і боїться, що зло у відповідь спіткає його самого. Так, до речі, завжди відбувається. Що ж праведник? Він не боїться і не панікує, бо перебуває під захистом Господнім і на усіх його справах спочиває благословення Боже. Що випливає з цих слів? Страх - доля нечестивих. Страх є ознакою того, що євангельські заповіді та цінності не стали фундаментом і центром життя, а Господь не став його Господарем», - зазначив митрополит Антоній.

Владика нагадав, що Господь не раз закликає не боятися.

«Спаситель багаторазово повторює: «Не бійтеся!» Чи багато хто чує цей заклик? Можливо, хтось вважає, що ці слова було сказано дві тисячі років тому зовсім іншим людям. Ні. Це говориться зараз і до кожного з нас. Євангеліє - жива книга, всі слова в ній живуть сьогодні, а не вчора чи завтра, вони призначені для тих, хто їх слухає. Якщо людина не звільниться з-під ярма страху, на неї чекає цілковита погибель. Страх відрізає шлях до спасіння, тверезості у думках, вбиває надію. Страх поганий порадник. Він служить злу і ніколи не дасть добрих порад», - наголосив владика.

За його словами, страх породжує небезпечне почуття – паніку.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

«Паніка - це і є справжнє вбивство людей. Нехтування ближнім, відсутність милосердя та небажання допомогти іншому - наслідки панічних настроїв. Людина, яка живе у страху, думає тільки про свою шкуру і поступово перетворюється на тварину. Страх ушкоджує душу та витісняє з неї усе Божественне, залишається лише приземлене», - сказав архієрей.

Керуючий справами УПЦ звернув увагу, що тільки віра здатна подолати страх.

«Християнство - це надія у Бозі та на Бога. Це повна довіра до Нього, це усвідомлення, що нічого з нами не станеться без Його волі. І вже якщо християнину й годиться говорити про страх, то про «страх Божий», страх залишитися без Бога, страх, віддалити себе від Господа своїми гріхами, своєю злістю, боягузством та недовірою Йому. Доки з нами Бог, ми просто не можемо боятися», - підсумував митрополит Антоній.