Про це розповів заступник керуючого справами Московської Патріархії єпископ Зеленоградський Сава.

«Ще у 2011 році Архієрейський Собор Руської Православної Церкви прийняв документ, в якому говорилося, що потрібно не лише звершувати пам'ять новомучеників, а й згадувати всіх невинних жертв репресій. За минулі роки встоялися певні традиції, пов'язані зі збереженням пам'яті цих людей. До них належить і традиційна акція у Бутовому. Все це було систематизовано Священним Синодом, щоб у всіх єпархіях відбувалися поминальні служби, певним чином відбувалася пам'ять жертв репресій. Тобто в окремих місцях щось зародилося спонтанно або з ініціативи певних архієреїв, священиків, мирян, а врешті-решт це було зібрано, підсумовано та запропоновано вже всій Церкві як посібник до дії. Такий нормальний порядок у Церкві», - пояснив єпископ Сава.

Владика зазначив, що звершуються заупокійні богослужіння за православними, «а у позабогослужбовому порядку, як, наприклад, під час читання імен розстріляних на Бутівському полігоні немає ніякого розрізнення за релігійною чи іншою ознакою - перераховуються всі відомі імена».

На запитання чи можна помолитися за всіх, а не лише за православних, архієрей відповів, що «у чинопослідуванні заупокійного богослужіння Церква молиться про те, щоб людей, які вірували в Христа, Він прийняв у Своє Царство».

«За тих людей, які за життя не вірували в Христа, не прийняли рішення стати членами Його Церкви, ми не можемо вирішувати. Як Господь з ними вчинить, як буде вирішена їхня доля, ми знати не можемо. Це стосується того, про що Церква не вчить: ми не знаємо, яким саме чином Господь буде чинити у Своєму Царстві з людьми морального життя, які були при цьому атеїстами. А молитва - це, зокрема, якесь свідчення про те, що нам дано знати», - пояснив заступник керуючого справами Московської Патріархії.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомлялося раніше, у 2021 році 30 жовтня в Руській Православній Церкві вперше відбуваються заупокійні богослужіння за всіх православних християн, які безвинно вбиті або невинно перебували в ув'язненні в роки радянської влади. Поминальні служби відбуваються за рішенням Священного Синоду від 23-24 вересня 2021 року.