За його словами, ЄС може ввести найближчим часом заборону на експорт металобрухту, і ситуація на ринку дестабілізується. Через це ціна на брухт зросте ще більше, що збільшить темпи його вимивання з України.

«Це викличе дестабілізацію ринку і ціни непрогнозовано зростуть. Буде також дефіцит поставок по всьому світу", - сказав Тарасенко.

За його прогнозами, інші країни у відповідь на рішення ЄС будуть приймати аналогічні заборони на вивезення стратегічної для металургії сировини, і Україні слід вчинити так само. Адже вже зараз брухт з нашої країни вивозиться в рекордних обсягах, що викликає дефіцит цієї сировини і змушує металургійні комбінати скорочувати виробництво. Експерт підкреслив: Україна зобов'язана захистити свого виробника.

«Якщо таке рішення буде прийнято іншими країнами, то нам тут просто виходу іншого немає. Європа краще забезпечена ломом, ніж Україна, тому що це найбільший експортер. У них інвестиційні процеси йдуть незрівнянно краще, ніж в Україні. Тому у них його і надлишок. У нас протилежна ситуація і якщо ми потрапимо в такі умови, коли всі країни раптом закриють свій експорт, основні регіони, то вони створять для своїх виробників набагато більш привабливі умови, ніж в Україні. Нам треба буде реагувати просто відповідним чином", - пояснив Тарасенко.

Як відомо, раніше Федерація металургів і ФРУ звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням тимчасово заборонити експорт брухту, щоб зберегти металургійну галузь і не допустити зупинки заводів. Пізніше Міністерство економіки розробило проект постанови про тимчасове призупинення на експорт брухту. Але чомусь ця постанова досі не проголосована.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У свою чергу депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що влада повинна ввести мораторій на експорт брухту, щоб зберегти ключову галузь економіки країни і уникнути економічної кризи. На її думку, заборона експорту металобрухту в нинішніх умовах-це питання національної безпеки України.