Влада запізнилася з реакцією на стрибкоподібне зростання експорту металобрухту з країни, тому уряд повинен його обмежити сьогодні. Про це заявив директор GMK Center Станіслав Зінченко, коментуючи ініціативу Мінекономіки збільшити мито на експорт брухту до 200 євро, повідомляє Главком.

"Головний принцип економічної безпеки-оперативно реагувати на мінливу ситуацію зі світовою кон'юнктурою цін. Як ця оперативна реакція буде досягатися? Можна або постійно змінювати розмір цієї абсолютної мита– 50, 100, 150, 200, 250, 300 євро. Або сьогодні тимчасово припинити експорт, тому що влада вже спізнюється, вже на 3-4 місяці спізнюється. Необхідно було це зробити три місяці тому, щоб збалансувати ринок і прибрати дефіцит брухту», - пояснив Зінченко.

Він підкреслив: аналітики давно попереджали, що світовий ринок вступив в період високих цін на брухт, і необхідно оперативно реагувати на ситуацію, оскільки з країни вивозиться стратегічна сировина. Але через відсутність заходів вже зараз металурги зіткнулися з дефіцитом.

"Зараз дійсно найкращим інструментом бачиться тимчасова заборона, тому що ніхто не знає, що буде з ринком. Тим більше, тимчасові заходи - до півроку-можливі в рамках торгових угод. Або ввести механізм оперативного реагування-щоб можна було в залежності від ціни раз на два місяці або раз на місяць переглядати експортне мито в абсолютній величині», - сказав Зінченко.

Нагадаємо, металургійні підприємства закликали президента Володимира Зеленського обмежити експорт брухту з України, інакше країна не зможе виконати свої кліматичні зобов'язання і втратить мільярди через те, що заводи в умовах дефіциту сировини змушені будуть скоротити виробництво і працівників. Пізніше Міністерство економіки розробило Положення про тимчасове обмеження на експорт брухту, проте з невідомих причин його прийняття затягнулося. Пізніше Мінекономіки розробило законопроект про підвищення мита на експорт брухту з 56 до 200 євро.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що влада повинна ввести мораторій на експорт брухту, щоб зберегти ключову галузь економіки країни і уникнути економічної кризи. На її думку, заборона експорту металобрухту в нинішніх умовах-це питання національної безпеки України.