Влада поставила за мету знищити одноосібників, знищити самостійне господарювання, як головний опір орендарям та так званому ринку землі. Але навіть з цієї ситуації можна вийти переможцем.

Зовсім скоро за скороченою процедурою буде прийнято законопроект №5600, який несе різносторонні законодавчі зміни, певні з яких не піддаються логіці. Після прийняття цього законопроекту земельні відносини стануть іншими.

Зокрема, буде завдано жорстокого удару по власникам землі, які не оформили офіційно свої відносини з користувачами (орендарями землі), або ці відносини оформлені з особами, які не перебувають на 4 групі єдиного податку, або взагалі займаються не публічною виробничою діяльність (тіньовою діяльністю на землі).

Такі власник землі повинні будуть в якості мінімального податкового зобов’язання сплачувати 5% від нормативно грошової оцінки, що приблизно складає 1500-1650 гривень за 1 гектар землі на рік.

За задумкою тих, хто придумав законопроект №5600, цим законопроектом будуть створені умови, при яких буде знищене чи придушене одноосібне непублічне господарювання на землі через фіскальний (податковий) тиск.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Працюючи непублічно, одноосібник продає врожай набагато дешевше. А, додавши до цього мінімальне податкове зобов’язання та земельний податок, відповідно до законопроекту №5600 в межах 2000-2500 гривень, власнику землі доведеться сильно замислитися щодо подальшого одноосібного господарювання й над тим чи не віддати землю в оренду латифундистам.

Ще більш складна ситуація для тих, хто обробляє не свою землю (не публічна оренда) – він ще ж має платити і тіньову орендну плату. Тіньовий орендар буде змушений відмовитись від оренди, адже реалізувати конкурентне господарювання з точки зору бухгалтерського та податкового адміністрування малому тіньовому орендареві не під силу з причин високої витратності процесів адміністрування.

Пропозиції податкового органу реєструватися суб’єктами підприємницької діяльності (ФОПами, сімейними фермерськими господарствами) ні до чого не призведуть – неконкурентні в порівнянні з великими орендарями податки у підприємців, відсутність звільнення від мінімального податкового зобов’язання та земельного податку будуть формувати таке ж неефективне (збиткове) господарювання.

Такий закон (№5600) вигідний великим орендарям, які хочуть всіх одноосібників та власників землі, які не віддали землю в публічне користування, загнати в оренду до латифундистів різного рівня.

Помилкою зі сторони влади є те, що вона хоче фіскалізувати непублічні (тіньові) земельні відносини, обкласти їх податками, бо тут необхідно було б робити опублічення (детінізацію) на основі підтримки самостійного господарювання.

Не факт, що 5% податком від нормативно-грошової оцінки можна буде всіх одноосібників зробити збитковими чи створити умови, що одноосібництво перестане бути вигідним. Але і не факт, що влада зупиниться на 5%. Далі може бути 7%, 10% та й податковий орган легко може впливати на ситуацію через податкове повідомлення-рішення придумуючи на своє бачення розміри податків. “Маразм” влади-лобістів від великих орендарів може тільки прогресувати й очікувати повернення ситуації не варто.

Податки платити необхідно й до того ж керівництво будь-якої громади зараз змушене шукати джерела доходів до бюджету й тому буде змушене перетворюватися на поліцаїв для одноосібників-тіньовиків й діяти пліч-о-пліч з податковим органом підіграючи агрохолдингам.

Наче все складається проти одноосібників: ціни на врожай, податковий орган, керівництво ОТГ – всі діють проти одноосібників.

Але одноосібники втрачали раніше і втрачають зараз, коли законопроект №5600 ще не прийнятий. Одноосібники чи ті, хто користується землею через тіньову оренду, продавали й продають врожай на 30-40% дешевше, що зумовлювало втрати з 1 гектару в розмірі 5000-10000 гривень й мінімальне податкове зобов’язання чи податкове рішення – це лише додатковий привід замислитися над тим, як реорганізуватися та вийти зі збитків й при цьому стати легальними.

Рішення такої проблеми для одноосібників полягає в їх долученні до Товариства Власників Землі – в певному формальному об’єднанні.

За своєю організаційною метою Всеукраїнське Товариство Власників Землі – це організоване власниками землі підприємство сервісного обслуговування-кооперації для збільшення цін на врожай, зменшення податків, спільного бухгалтерського й податкового адміністрування та максимізації прибутку, який може бути збільшений в Товаристві в 2-2,5 рази.

Орендарі та латифундисти помиляються. У одноосібників є дієва можливість легалізуватися, почати отримувати в 2-2,5 рази більше прибутку від землі, а головне – протидіяти спробам знищити самостійне господарювання.

Одноосібникам необхідно не затягувати й визначатися, що уникнути збитків та тиску від податкових органів та керівництва громад.

А керівникам громад та податковим органам необхідно підтримати ідею Товариства Власників Землі – так і конфліктів з одноосібниками можна уникнути та збільшити в рази доходи в бюджет.