Пропозиція Єврокомісії може обмежити вплив Китаю на європейський ринок брухту

Єврокомісія за результатами перегляду політики з транспортування відходів пропонує обмежити експорт брухту в країни, які не входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Про це йдеться в повідомленні на сайті ЄК, повідомляє РБК-Україна.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, країни, які не входять до ОЕСР, можуть імпортувати відходи (до яких відноситься брухт чорних металів, згідно з європейським законодавством) з ЄС за умови надання офіційного запиту країни-імпортера. При цьому імпортери повинні довести, що переробка імпортних відходів здійснюється з дотриманням екологічних стандартів.

«В першу чергу документ обмежує експорт тільки в країни, які не входять в ОЕСР. Маються на увазі Індія, Пакистан, Малайзія, Індонезія, Єгипет, Росія і Китай. За підсумками 2020 року Індонезія, Пакистан І Єгипет сумарно імпортували з ЄС понад 5 млн т брухту. Це може бути дійсно серйозний удар для металургії даних країн», - пояснив головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко.

За оцінкою Єврокомісії, на експорт брухту в країни, які не є членами ОЕСР, припадає 25,56% від загального експорту брухту з ЄС. У 2020 році загальний обсяг експорту брухту з ЄС становив 22,6 млн т, або чверть всієї світової торгівлі брухтом. Введення обмежень може знизити обсяг пропозиції на світовому ринку брухту на 5-6 млн т.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Оскільки Туреччина є членом ОЕСР, наслідки даного рішення для неї можуть бути не надто значними. Інша ситуація для Китаю, який членом ОЕСР не є. Цим рішенням Єврокомісія захищає себе від зростаючого впливу КНР на ринок брухту за допомогою екологічних стандартів.

Також європейські компанії-експортери пропонують зобов'язати проводити аудит підприємств, яким йдуть поставки сировини, на предмет відповідності екологічним стандартам. Дана умова може стати обов'язковою для експорту.

"Такий захід може бути певним технічним бар'єром, який блокуватиме експорт брухту з ЄС. Вона також може виключити з числа покупців брухту трейдингові компанії, що може негативно відбитися на обсягах експорту», – вказав Андрій Тарасенко.

Ще одним бар'єром може стати пропозиція про контроль обсягів експорту брухту в країни, які не входять в ОЕСР. Єврокомісія має намір залишити за собою право ввести заборону на експорт по конкретному напрямку, якщо зафіксовані різке зростання поставок і нанесення їм шкоди екології або здоров'ю населення.

Європейська асоціація з переробки відходів раніше направилалист Єврокомісії, Європарламенту та Європейській Раді, в якому вказала на «потенційно катастрофічні наслідки загального обмеження експорту сировини».

Європейська сталеливарна Асоціація EUROFER, навпаки, виступає за обмеження експорту брухту з ЄС в країни, які не відповідають екологічним стандартам Євросоюзу. На думку асоціації, введення обмежень може сприяти досягненню кліматичної мети зі скорочення викидів парникових газів в ЄС до 2050 року.