Таку ініціативу проштовхує голова Держказначейства Тетяна Слюз. Однак медики виступили різко проти: вони заявили, що схема Слюз може позбавити українців доступу до безкоштовних ліків, пише видання Фром у матеріалі "Диктатура Держказначейства: чому медики збунтувалися проти Тетяни Слюз?".

Як заявляють медики, отримання коштів через Держказначейство призведе до істотного збільшення часу на проведення будь-яких платежів-адже необхідно буде постійно коригувати платіжні документи, просто тому, що»кома стоїть не в тому місці". Тобто, фактично виклянчувати свої ж кошти для оплати рахунків, пояснюють журналісти.

"Працівники Держказначейства визначатимуть пріоритетність тих чи інших проплат, а все тому що, в той момент на казначейському рахунку просто не буде коштів – адже, згідно з Положенням, затвердженим Держказначейством, держава може повернути собі кошти, що знаходяться на казначейських рахунках, щоб покривати дефіцит Пенсійного фонду, тимчасові касові розриви і надання позик місцевим бюджетам», - пояснюють журналісти.

Тобто, пояснюють журналісти, існує ризик неплатежів за всіма, крім незахищених, статтями-що не дозволить оперативно закуповувати вироби медичного призначення, ліки, зупинить розвиток медичних установ.

Крім того, вказує видання, переведення на казначейське обслуговування представників медичної допомоги приватної форми власності та аптек, які отримують фінансування від НСЗУ, призведе до того, що більшість цих закладів не зможуть продовжити співпрацю з НСЗУ. А відповідно-велика кількість пацієнтів залишаться без їх сімейного лікаря і будуть позбавлені можливості лікуватися за державний рахунок.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"На сьогоднішній день 80% аптек, які отримують кошти від НСЗУ за Урядовою програмою реімбурсації "Доступні ліки", є приватними. У разі перенесення їхніх рахунків до Держказначейства більшість з них не зможуть продовжити співпрацю», - розповіли журналістам медики.

Як пояснюють журналісти, приватні аптеки, які беруть участь у програмі, втечуть з пулу при одній згадці Держказначейства - тому що всім відомий сумний досвід виконавців робіт, постачальників товарів та інших контрагентів бюджетних розпорядників коштів, яким доводиться отримувати платежі у відомстві Тетяни Слюз.

Раніше стало відомо, що голова Держказначейства блокувало підтверджені виплати контрагентам «великого будівництва». Також, за офіційною інформацією, відомство не профінансувало видатки бюджету за 10 місяців 2021 року на 106,7 млрд грн. Проблема в тому, що Держказначейство нерідко відмовляється приймати платіжні доручення від розпорядників бюджетних коштів. Офіційно причина-відсутність потрібних довідок. Але неофіційно учасники процесу кажуть, що потрібні гроші можна отримати з Держказначейства, якщо заплатити голові Тетяні Слюз «відкат» у розмірі 15-20% від суми.