Оригінал на сторінці Олександра Потьомкіна в Facebook

Володимир Зеленський на тлі катастрофічного падіння рівня підтримки в суспільстві відверто заграє з армією і праворадикалами. Минулого місяця президент помилував 31 українського військового, засудженого за злочини на Донбасі, при цьому Зеленський вже півроку не підписує законопроект № 2689 про військові злочини, який міг би бути застосований як до членів НЗФ ОРДЛО, так і до злочинців по цей бік лінії розмежування. Натомість екс-лідер "Правого сектору" Ярош, бійці якого катували людей і грабували цивільних на Донбасі, став радником Головнокомандувача ЗСУ, повідомляє 112.ua.

Очевидно, Зеленський, втративши підтримку суспільства, шукає опору серед військових і різного роду радикалів. Законопроект № 2689 зустрів негативну реакцію в армії і лавах добробатів, хоча правозахисники і юристи цілком його підтримують, вказуючи на необхідність приведення українського законодавства до Європейського. Співавтором законопроекту є чинний глава МВС Денис Монастирський, який, правда, по команді з ОП раптом вирішив дистанціюватися від свого дітища.

Зеленський отримав на підпис документ ще 7 червня. Конституція зобов'язує підписати його в 15-денний термін або ж повернути на розгляд до парламенту із зауваженнями. Ні першого, ні другого Зеленський не зробив.
Юрист Ростислав Кравець каже, що є процедура, коли глава парламенту повинен сам підписати цей законопроект і його опублікувати, якщо президент не підписує в строк. Але Рада за вказівкою Зеленського призначила спікером лояльного ВП Руслана Стефанчука. "Як показує практика, ми не можемо сказати, що парламент є незалежним від президента, тому ми і бачимо такі ситуації... ми спостерігаємо цинічне порушення законодавства як з боку голови ВР, так і президента", - говорить Кравець.

Законопроект № 2689 вносить до статті 8 Кримінального кодексу України злочини, що передбачають запровадження принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та військових злочинів. Простими словами, такі злочини можна буде розслідувати незалежно від місця і часу вчинення злочину, громадянства, місця проживання підозрюваного або потерпілого.
Під ці статті підпадають тортури, вбивства, викрадення людей та інші подібні злочини в районі АТО.
Нині стаття 127 Кримінального кодексу України передбачає за тортури від 2 до 10 років позбавлення волі. За зґвалтування карають на строк від трьох до п'яти років, за незаконне обмеження волі або викрадення людини — до трьох років.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Якщо закон запрацює, то ті ж злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту, будуть вважатися військовими злочинами. Тому покарання за них буде великим: від 7 до 15 років ув'язнення без права на дострокове звільнення або амністію.

У військових злочинів немає терміну давності: покарати за них можна і через 10, і через 20, і через 50 років.
І мова не тільки про звірства в підвалах "ЛДНР". Такими ж звірствами займалися і члени добробатів. Найпоказовішим став кейс батальйону "Торнадо". Комбата Руслана Онищенка звинуватили у створенні злочинної організації та скоєнні нею тяжких злочинів: зґвалтуванні, незаконному позбавленні волі, заволодінні транспортним засобом, тортурах. Самі члени добробатів в інтерв'ю зізнавалися, що відбирали майно у жителів "Донбасу" під приводом, що ті нібито є "сепаратистами". Із затриманими за підозрою в роботі на бойовиків бійці добробатів часто зверталися по-звірячому, що задокументовано в ряді кримінальних справ, відкритих прокуратурою.

Ось, наприклад, кілька спливли фактів про" героїв "з батальйону"Торнадо". Спецроту "Торнадо" очолив член ОЗУ, раніше тричі судимий за зґвалтування, розбій і зберігання зброї Руслан Онищенко. Крім Онищенка, в "Торнадо" служили ще близько 40 осіб з не менш багатим кримінальним минулим. Наприклад, Віталій диякон, убитий в ході затримання в квітні 2015 року. До початку війни він мав п'ять судимостей, у тому числі за розбої, грабежі, згвалтування. Білорус Данило Ляшук, за словами на той час головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, "з Надзвичайним цинізмом і зухвалістю, жорстокістю і безжальністю здійснював найбільш жорстокі тортури місцевого населення Луганської області, організовував і брав безпосередню участь у зґвалтуванні затриманих, яких він разом з іншими підозрюваними викрадав з корисливих мотивів".

Ось розповідь одного з бійців іншого батальйону про методи роботи "Торнадо". "Зачистку вони проводили в декількох районах Станиці Луганської. Вривалися в будинки, ламали ворота, стріляли собак, виволакували чоловіків різного віку, будували їх в колони і під конвоєм вели до себе на базу в підвал. При цьому кожен з "полонених"повинен був нести з собою цінні речі з дому, аж до телевізорів та іншої побутової техніки". Так, "торнадівці" були найжорстокішими військовими злочинцями, але такі злочини скоювали і члени інших батальйонів. Були відкриті кримінальні справи, правда, більшість їх були "зам'яті". Ні колишня влада, ні діючі не хочуть сваритися з праворадикалами.

А якби Зеленський підписав закон, винні в цих звірствах отримали б набагато серйозніші терміни. Багатьох ще б чекала Розплата. 13 вересня 2021 року близько 20 громадських організацій, у тому числі Харківська правозахисна група, Гельсінська правозахисна група, Центр політико-правових реформ та інші, направили Зеленському відкрите звернення з вимогою підписати закон про військових злочинців.
Але замість цього Зеленський зарив голову в пісок, йдучи на поводу у радикалів. Злочинці виходять з в'язниць, Ярош тепер радить головнокомандувачу ЗСУ готуватися до війни, а мирне населення Донбасу молиться, щоб не повторився 2014 рік.

Українці хотіли змін, обираючи Зеленського і"слуг". Але отримали лише погіршену копію колишньої влади.

Олександр Потьомкін

Редакція може не розділяти думку автора висловлювань