«Сьогодні мала конструктивну розмову про важливість стратегічного партнерства з Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом», - написала Мері Акопян, заступниця міністра МВС.

В першу чергу, обговорили питання міграційної кризи на польсько-білоруському кордоні та шляхи вирішення ситуації у разі загострення. Впевнена, взаємодія між прикордонними відомствами України та Литви в двосторонньому і багатосторонньому форматах матиме суттєвий вплив на безпекову ситуацію на кордонах.

«Литва перша стикнулася зі штучно створеною кризою на своїх рубежах, тож пан Посол подякував за надання у серпні гуманітарної допомоги – колючого дроту на 100 км границі. Він запевнив, що Литва як країна-член ЄС всіляко сприятиме у наданні Єврокомісією додаткової фінансової та матеріально-технічної підтримки Україні в питанні облаштування інтелектуального кордону», - зазначила вона.

З метою координації дій ефективного протистояння гібридним викликам запропонувала литовській стороні підтримати нашу ініціативу щодо зустрічі міністрів закордонних та внутрішніх справ на платформі Люблінського трикутника.

Під час зустрічі в МВС також обговорили перспективи українсько-литовського поліцейського співробітництва щодо регуляції спільних дій у боротьбі з нелегальною міграцією, організованою злочинністю, зокрема, переміщенням зброї, вибухових речовин та наркотиків.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Окремо зупинилися на питанні кібербезпеки, навчанні фахівців у цій сфері, а також посиленні співпраці з компетентними органами Литви з метою впровадження міжнародного досвіду в діяльність органів системи МВС України.

Ще одним результатом партнерства обох країн має стати підписання міжурядової угоди про взаємне визнання та обмін посвідчень водія. Напередодні ми обговорювали цей намір з колегами МВС Литви. Наразі фахівці опрацьовують проєкт майбутньої угоди. Сподіваюсь, найближчим часом водії України та Литви зможуть позитивно оцінити нашу роботу.

МВС України високо оцінило партнерство з Литовською Республікою. Впевнена, що наша співпраця з метою захисту національних інтересів обох держав, зміцнення безпеки та ефективної протидії транснаціональній злочинності матиме стійкий позитивний результат.