Проект №5600 вдарить по гаманцю буквально кожного українця, але перш за все це закон про підвищення рентних ставок. Одним з важливих нововведень Закону - підвищення ренти на видобуток залізної руди. Але при цьому феросплавів і марганцевих руд, бізнес з видобутку яких належить Ігорю Коломойському, підвищення податків не торкнеться. Про це йдеться в матеріалі "Поблажки для Коломойського, удар по всім іншим. Як закон № 5600 збільшить податки для бізнесу і людей" на сайті Страна.

Заступник генерального директора "АрселорМіттал Кривий Ріг" Артем Філіп'єв так прокоментував виданню підвищення ренти на видобуток залізної руди: "остаточна редакція закону суперечить результатам тривалого діалогу робочої групи з галуззю і переконує в непрогнозованості державних рішень, що є вкрай негативним фактором для інвестиційного клімату країни. Зрозуміло, настільки значні зміни в податковому навантаженні не сприяють інвестиційній привабливості всього гірничо-металургійного сектора України".

Цікаво, що в правці по ренті залізна руда йшла в парі з марганцевою. Для неї також планувалася зміна умов оподаткування, що призвело б до збільшення ренти. Але в підсумку поправку»зарубали". Тому феросплавники і марганцеві комбінати залишаться на старій системі - для них з оподаткування нічого не зміниться, пояснює видання.

«У середовищі видобувачів обговорюють, що марганцеві ГЗК і феросплавні заводи Коломойського «відбилися» від підвищення ренти, і підозрюють, що це було умовою для збору голосів підконтрольних Коломойського депутатів з групи "за майбутнє" за законопроект 5600. Та й в цілому зараз Коломойський - один з головних союзників Зеленського з багатьох питань», - резюмує видання.

Раніше КМІС опублікував опитування, згідно з яким дві третини українців не вірять у боротьбу президента Зеленського з олігархами. Так, 36% респондентів сприймають наміри щодо деолігархізації як популістські кроки, щоб підвищити рейтинг, 20,7% вважають це спробою взяти під контроль належні олігархам телеканали, а ще 17,5% українців сприймають закон про деолігархізацію як спробу президента Володимира Зеленського та його оточення переділити власність і самим стати олігархами.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, яким підвищуються податки для виробників продуктів харчування та алкоголю, а також для всіх українців, у яких є земельні паї. Так, згідно з нормами закону, всі люди, у яких є земельна ділянка площею понад 0,5 га, відтепер зобов'язані платити податок на землю. Його розмір, як очікується, складе від 1500 грн за Га.

Також закон вводить податок в 19,5% на дохід, який отримують українці від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на своїй земельній ділянці, а також – 18% податку на продаж третього і наступного об'єкта нерухомості.