Так, нардепи підвищили ренту на залізну руду та водні ресурси, проте виключили з оподаткування марганцеву руду, яку в нашій країні монопольно добуває олігарх Ігор Коломойський. Через це державний бюджет щороку втрачатиме мінімум 600 мільйонів гривень, пише видання Главком.

«Майже всі ЗМІ процитували офіційну версію про те, що депутати відхилили поправку 97, за якою формула платежів з видобутку залізної руди обраховується за принципом «мінус логістика», оскільки вона була вигідною для рудного бізнесу Ріната Ахметова – хоча до виробників залізорудної сировини відносяться також Полтавський ГЗК Костянтина Жеваго та «АрселорМіттал Кривий Ріг» - підприємство з іноземними інвестиціями», - уточнює видання.

Журналісти також акцентували увагу на тому, що відхиленням 97 поправки депутати вивели з-під підвищеної ренти бізнес з видобутку марганцевої руди. Її в нашій країні монопольно добуває Ігор Коломойський: йому належать Марганецький та Покровський ГЗК – єдині в Україні виробники марганцевої руди, яка використовується для виробництва феросплавів. Феросплавні заводи – теж бізнес Коломойського.

«А далі прості цифри. Рентна плата з двох ГЗК за поточною редакцією Податкового кодексу складає, приблизно, $8,4 млн. на рік: Марганецький ГЗК за дев’ять місяців цього року заплатив $3,4 млн, а Покровський ГЗК – $5 млн. Якби закон № 5600 передбачав однаковий підхід до залізної та марганцевої руди і діяв би у 2021 році, підприємства Коломойського мали б сплатити за рік $29,9 млн. Звісно, світові ціни нестабільні. Але, в середньому, вартість поблажки Коломойському вартує бюджету України $21,5 млн на рік. Отож підстави для коментарів про те, що скандальний закон чітко окреслив, які олігархи «свої», а які «чужі», дійсно є», - резюмує видання.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5600, яким підвищуються податки для низки галузей. Також законом накладається земельний податок на всіх українців, які мають земельну ділянку понад 0,5 га. Якщо цей закон запрацює, то, за прогнозами економістів, інфляція в Україні виросте мінімум на 15%, а країна втратить залишки довіри міжнародних інвесторів.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Раніше народний депутат Михайло Цимбалюк закликав президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт №5600, і відправити його на доопрацювання. Якщо ж президент підпише закон, то тим самим він підтвердить свій зв’язок з олігархом Ігорем Коломойським, який йому вже неодноразово закидали критики та навіть міжнародна спільнота.