Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це викладач Київської духовної академії та семінарії ієромонах Афанасій (Стрільцов) розповів на YouTube-каналі «Православна Церква».

«Історія цього свята не описана у Святому Письмі. Але відомості про нього ми отримуємо зі Священного Передання, з благочестивої апокрифічної оповіді - протоєвангелія від Іакова, яке датується ІІ-ІІІ століттям», - пояснив ієромонах Афанасій.

«Благочестиві батьки Пресвятої Богородиці праведні Іоаким та Анна виконали обітницю, дану при народженні Божої Матері. Вони прожили досить довго, але Бог не давав їм дітей. І шляхом молитви, шляхом аскетичних практик Бог дав досить літнім людям дитину. У них народилася дівчинка і вони назвали її Марією, що означає єврейською - «Госпожа» або «Надія». І справді, пророчо збулися ті слова, що вона стане і Госпожею і надією всіх людей. Вона стала Матір'ю самого Месії і Господа Ісуса Христа. Досягнувши трирічного віку, батьки за обітницею, даною ще до народження Богородиці присвятити її на служіння Богу, відвели її до Єрусалимського храму. І як свідчить цей пам'ятник, досягнувши храму, Вона сама піднялася по п'ятнадцяти сходах Єрусалимського храму, де Її зустрів Первосвященик Захарія і ввів у найсвятіше місце храму - Свята Святих, куди сам він міг входити один раз на рік для принесення очисної жертви. Божа Мати виховувалась при храмі, і як кажуть богослужбові тексти та цей апокрифічний текст, Її головна вправа у храмі була молитва та рукоділля», - розповів священик.

Викладач КДАіС зазначив, що дуже важливим є те, що на це свято оспівують Божу Матір як Мати Месії, як Мати втіленого Бога Господа Ісуса Христа.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

«Церква оспівує Богородицю, вдивляючись у Її життя, оскільки вона жила при Єрусалимському храмі. З самого дитинства Вона була присвячена Богові. Вона не мала жодних спокус, або неприязні мирської. Вона повністю була віддана служінню Богу при храмі та своєму послуху. Саме тому Церква звеличує Її як «Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів», оспівуючи Її чистоту та святість», - зазначив отець Афанасій.

«Цього дня моляться Божій Матері про те, щоб Вона покривала кожну людину, позбавляла всіх життєвих негараздів, допомагала в скорботах, допомагала тоді, коли кожній людині буває важко. Адже немає такої людини, яка б не зверталася до Божої Матері за вирішенням різних проблем та труднощів, які бувають у житті кожної людини», - зазначив викладач КДАіС.

Священик нагадав, що це свято відоме з V-VI століття. «Починаючи після Третього Ефеського Вселенського собору, після 431 року, на якому розглядався маріологічний догмат, і з'явилися такі свята як Різдво Христове та Введення у храм Пресвятої Богородиці, щоб показати Її велику гідність в історії Церкви та у справі спасіння людини», - підсумував ієромонах. Афанасій (Стрільців).