Про це заявив керівник аналітичного центру розвитку ринкової економіки СМD Ukraine Ігор Гужва.

«Рухомий склад, його треба, безумовно, оновлювати. Тому що це безпека-раз. Два-оновлення складу, це збереження наших транспортних магістралей, де рейки прокладені. І коли вони виходять з ладу, вагон сам за собою може пошкодити інші вагони, може пошкодити транспортну колію, ці рейки», - пояснив Гужва.

Однак експерт підкреслив: Заміна списаних вагонів на нові повинна проходити поетапно. Адже списання десятків тисяч їх через вік, як це пропонує зробити Мінінфраструктури, може спровокувати дефіцит вагонів. Тому, на його думку, вагони, що знаходяться в нормальному технічному стані - повинні експлуатуватися далі. А непридатні-замінюватися на нові.

"Мова може йти про поетапне зняття з експлуатації і заміщення на нові. Тобто ті вагони, які придатні, але їх потрібно ремонтувати-ремонтувати. А ті, які вже повністю непридатні-списувати і вводити нові. Ось така поетапна еволюція повинна відбутися", - розповів Гужва.

Нагадаємо, програму зі списання вантажних вагонів за нормативним віком розробило Міністерство інфраструктури, щоб підтримати українські вагонобудівні заводи. Вартість проекту, за попередніми оцінками-понад 100 мільярдів гривень. Для цього відомство розробило Меморандум, учасниками якого, на їхню думку, повинні стати Укрзалізниця, банки, які нададуть кредитні програми, і власне самі вагонобудівні заводи.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Проти цієї ініціативи виступають понад 200 українських компаній і бізнес-асоціацій: вони підписали Антимеморандум і закликали владу відмовитися від цієї затії. Так як списання такої кількості вагонів в один момент створить на ринку транспортний колапс, через який промисловість і аграрії будуть змушені скорочувати виробництво, втрачати позиції на світових ринках і звільняти десятки тисяч працівників. Не кажучи вже про втрати валютної виручки і податків, яке чекає державний бюджет.

У свою чергу член транспортного комітету ВР Костянтин Бондарєв звернувся до голови ТСК по УЗ Юлії Гришиної з проханням розглянути ініціативу МІУ на засіданні ТСК, так як цей проект може залишити УЗ без вагонів, а відповідно – без інструментів заробітку, і остаточно зруйнувати стратегічне державне підприємство.

Раніше президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков закликав владу провести широкі громадські слухання ініціативи МІУ, адже, на його переконання, президенту України подають ідею зі списанням вагонів як програму порятунку вагонобудівної галузі, але насправді запрацюють на ній лише пара олігархів – власників цих заводів.