Про це заявив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

«Перед тим, як говорити про якісь амбіції кліматичні, треба серйозно сприймати наших сусідів. Я думаю, що ЄС, на превеликий жаль, дуже егоїстично, скажімо так, себе поводить. Тому треба захищати свою позицію, відстоювати. І тому ми настільки вороже сприймаємо СВАМ-механізм. Незважаючи на те, що ідея, в принципі, сама по собі непогана», - сказав Качка.

Він наголосив: Україна може допомогти Європейському Союзу досягти цілей декарбонізації, знизити рівень викидів, інтегруючи нашу енергетику, металургію, сільське господарство в систему ЄС та європейську промисловість. Проте нашій країні потрібно чітко розуміти пов’язані з цим небезпеки для власної економіки та знайти механізми для їх мінімізації.

«Нам треба шукати баланс між розвитком економіки та сталістю. І радикалізація цієї дискусії призведе до того, що деякі ініціативи можуть тимчасово не спрацювати. Але, звичайно, ми повинні розвиватися і далі, підтримувати сталий розвиток. Саме тому нам треба перекалібрувати, скажімо, підхід до наших ініціатив кліматичних, включаючи не лише точку зору урядових ініціатив, але й те, як ми це обговорюємо в парламенті, з нашими стейкхолдерами. Тобто, якщо буде уважна політика до сусідів, взаємодія з сусідами, тоді дійсно ви зможете досягти цих кліматичних цілей», - зазначив Качка.

Він також підкреслив: інтереси ЄС захищають насамперед сам Союз, а не торгових партнерів, у тому числі і в питаннях лісівництва – адже, до прикладу, ЄС бореться за те, щоб заліснювати територію, а деревину імпортувати з Європи.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Я думаю, що ЄС, на превеликий жаль, дуже егоїстично, скажімо так, себе поводить. Тому нам треба захищати свою позицію, відстоювати. І тому ми настільки вороже сприймаємо СБАМ-механізм. Незважаючи на те, що ідея, в принципі, сама по собі непогана», - наголосив Качка.

Раніше координатор Комітету екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко підкреслила: екомодернізація в країнах ЄС проводилась за потужної підтримки держав, які надали підприємствам понад 450 млрд євро, а в Україні її хочуть провести виключно за рахунок бізнесу.

Водночас президент Всеукраїнської громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна наголосила: для досягнення поставленої владою України мети щодо зниження викидів СО2 до 35% необхідно надати промисловості держпідтримку для проведення екомодернізації.