«Для порівняння, за весь 2017 р.було $3,7 млрд, а за весь 2018 р. — $4,5 млрд», — зазначив глава уряду. В цей же час-міністр економіки Юлія Свириденко встановлює антирекорди, йдеться в матеріалі Апостроф.

Всього чотири контракти за рік, при потенціалі в кілька тисяч. Всього 116 тис.грн. зароблених грошей, при 19 млн.витрат. Такі невтішні підсумки роботи в 2021 році українського Експортно-кредитного агентства (ЕКА).

У листопаді 2020 року, керівником українського ЕКА був призначений Руслан Гашев, який очолював до цього Фонд розвитку підприємництва. Прийшовши на цю посаду, Гашев отримав у своє розпорядження 2 мрд. грн. статутного капіталу ЕКА і колектив професійних фахівців, тобто унікальний інструмент, за допомогою якого мав усі можливості допомогти українським експортерам. Сам він амбіційно заявляв, що під його керівництвом ЕКА готове забезпечити "продуктовий" портфель від 2,4 млрд грн., а в разі отримання можливості перестрахування-до 27 млрд грн. У листопаді 2021 року прийшов час підбивати підсумки його річного управління. Замість очікуваного прибутку Гашев загнав структуру в найглибший багатомільйонний збиток. Не дивно, що за підсумками такої "роботи" Мінекономіки прийняло рішення розігнати неспроможний менеджмент ЕКА: були звільнені всі п'ять членів Наглядової ради і голова його правління Руслан Гашев.

Однак новопризначена віце-прем'єр, міністр економіки Юлія Свириденко своїм наказом відновила Руслана Гашева в якості в. о. голови правління Експортно-кредитного агентства. Обурені рішенням Свириденка, екс-працівники Агентства звернулися до Прем'єра з вимогами, по-перше, прозорої і послідовної кадрової політики в ЕКА. Зокрема, мова про проведення прозорого, справедливого, публічного конкурсу на посади членів Наглядової ради, голови та членів Правління ЕКА. Також працівники вимагають обмеження безпосереднього впливу Міністерства економіки на господарську діяльність ЕКА для забезпечення ефективності роботи агентства. І, нарешті, негайного відсторонення Руслана Гашева від керівництва ЕКА.