Про це заявив економіст Олексій Кущ.

За його словами, законопроектом посилюється податковий тиск на дрібних підприємців, а також ускладнюються умови для їх роботи.

"Це і ведення книг обліку, і інвентаризація, рух товарних засобів зі складів в магазин, ведення РРО, введення нових форм. У нас же мікропідприємництво-це 90% людей це не підприємці, по суті. Це люди, які просто виживають за рахунок підприємництва. І ось це ускладнення ведення бізнесу для них-це додаткові накладні витрати, їм треба буде брати якихось бухгалтерів, консультантів, тобто це все погіршення їх можливості виживати", - розповів Кущ.

Він також зазначив, що законопроектом вводиться податок для жителів сільської місцевості, які вирощують для продажу продукцію на своїх ділянках, що стане для них непосильним. І багато хто змушений буде продати свою землю і їхати в місто.

"Вишенька на торті – це 12 мінімальних зарплат, це якщо перевищує твій дохід 12 мінімальних зарплат від овочівництва, то ти повинен платити 18% прибутковий податок. Причому це якщо раніше прив'язували до площі ділянки, брали, наприклад, два гектари, тобто це тільки від двох гектарів починалася така норма. А тепер прибрали норму 2 га.тобто ти можеш вирощувати хоч 50 сотках цей урожай овочів, але якщо ти заробив більше 78 тис. грн на рік на цих овочах – значить, ти повинен платити прибутковий податок 18% за овочівництво», - пояснив Кущ.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, 30 листопада Верховна Рада прийняла урядовий законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким підвищуються ставки податків для цілого ряду галузей.

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що якщо законопроект про податкові зміни 5600 буде прийнятий, це призведе до стагнації економіки, зростання цін і зубожіння українців.

У свою чергу народний депутат України з фракції "Європейська Солідарність" Олег Синютка заявив, що влада використовує законопроект №5600 в політичних мотивах: "поганим" олігархам податки підвищили, а «домашнім» – знизили. Так він прокоментував норми закону, згідно з якими влада, підвищивши ренту на видобуток залізної руди і на водні ресурси, залишила без зміни ренту на видобуток марганцевої руди, яку в Україні монопольно видобуває олігарх Ігор Коломойський.