Про це він розповів у програмі Яніки Мерило «Суб'єктивно з Янікою Мерило».

Будучи міністром транспорту Естонії, він розробляв систему залізниці, яку можна співвіднести з концесійною з певними деталями.

«За допомогою спеціалістів зі Світового банку ми розробили схему, де оперативна концесія йшла у приватні руки, а інфраструктура управління на концесійній основі частково здійснювалась оператором, але частково контролювалася державою. Але ця модель із політичних міркувань тоді не запрацювала і була замінена на приватизаційну», - каже він.

Дві третини акцій в естонській державній залізничній компанії було продано консорціуму американськими професійними інвесторами.

«Можу підтвердити з власного досвіду як член керівництва компанії: вся діяльність була спрямована на її ефективність. Але була одна відмінність. Ще в міністерські часи я підтримав ідею повного виділення операторських компаній із пасажирських перевезень. В Естонії їх було дві: внутрішньодержавна та міждержавна – одна частина, і друга компанія – це державна компанія, яка здійснювала заміські перевезення. Пізніше внутрішньодержавна та міждержавна на довгі дистанції компанія була приватизована, а друга компанія залишилася у державній власності», - розповідає експерт.

Популярні новини зараз
Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах Чоловікам дали 14 днів, щоб з'явитися до ТЦК: хто не встигне – розшук та штрафи Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК Прийде платити більше: у жовтні українці отримають "додаткову" квитанцію
Показати ще

В обох випадках використовувалися схеми менеджмент-аутсорсингу.

«Це залучення професійного менеджменту ззовні. І це працює. Це елементарно не лише у залізничній справі. Коли якась діяльність в економіці зациклюється, особливо у великих і пов'язаних з інфраструктурними справами компаніях, дуже потрібен погляд з боку та професійний підхід. Потрібно залучати керівників ззовні. Наскільки я розумію, в українському варіанті ні про яку приватизацію не йдеться. Це суто питання про пасажирські перевезення. Deutsche Bank буде залучено як спеціалістів. Думаю, це дуже доцільно», - робить висновок Райво Варе.

Як повідомляв Знай.ua, УЗ має побудувати 40 км залізниці для поставки українського вугілля на Луганську ТЕС, - нардеп.

Також Знай.ua повідомляв, що Укрзалізниця перед Новим роком запустила продаж квитків у Facebook Messenger, Viber і Telegram: як це працює.