Добровільна пожежна команда УПЦ надаватиме допомогу мешканцям 9 селищ, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Ідея створення добровільної пожежної бригади виникла не просто. Минулого року матінка ігуменя Іларія проїжджала полями і побачила пожежу. Наша Державна служба з надзвичайних ситуацій знаходиться далеко і не змогла відразу приїхати. Матушка разом зі своїми помічницями-монахинями ліквідували вогонь до приїзду пожежників. Була небезпека, що пожежа дійде до лісу. Віднині матушка-ігуменя очолюватиме пожежну команду для швидкого реагування», - розповів митрополит Черкаський і Канівський Феодосій (Снігірьов).

Представники Державної служби з надзвичайних ситуацій передали монастирю УПЦ пожежний автомобіль, сертифікати на спецодяг та посвідчення членів пожежної команди.

До складу добровольчого загону увійшли ігуменя Мотронинського монастиря Іларія (Топитчак), дві послушниці Лариса та Крістіна, два водії пожежної машини.

«Вперше в Україні ми відкриваємо пожежний загін, який знаходиться на території монастиря. І це перший пожежний загін в Україні, до складу якого входить така кількість жінок. 40% усіх пожеж трапляється саме у сільській місцевості, а пожежний рятувальний підрозділ може прибути до села навіть не за 20 хвилин, а довше. Розвиток такого добровільного пожежного руху, бригад при громадах – вкрай потрібний процес. Хочу подякувати усім, хто причетний до цієї події», - підкреслив голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Відкриття добровільної пожежної команди у межах Медведівської громади забезпечить швидке прибуття до місця події - ще до прибуття інших підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій», - розповів заступник начальника ГУ ДСНС України у Черкаській області Олександр Євпак.

Добровольці пройшли навчання, під час яких тренувались розгортати та під’єднувати рукави, подавати воду та надавати першу домедичну допомогу постраждалим.

«Ми завжди у монастирі перебуваємо насторожі - у нічній і денній молитві. У мене тепер не лише ігуменський послух, а і начальника пожежної бригади. Завжди раді допомогти», - сказала ігуменя Іларія.

Владика Феодосій благословив монахинь на добру справу та освятив пожежний автомобіль.

«Свято-Троїцький Чигиринський Мотронинський монастир - це обитель, яка протягом століть не тільки духовно окормлювала наш народ, але і допомагала у всьому мешканцям Чигиринщини і Черкащини. Тому сьогодні саме у особі матушки ігумені Іларії і сестер монастиря створюється служба швидкого реагування у складі Державної служби з надзвичайних ситуацій. Духовна допомога Української Православної Церкви завжди йшла у єдності з допомогою земною. Бажаю рясного Божого благословіння не тільки матушці ігумені та сестрам, але і усій Україні, усьому народу, щоб наше церковне монастирське починання стало добрим прикладом для багатьох монастирів і парафій з України», - побажав митрополит Феодосій.