За рік на шахті Степова компанії "ДТЕК Енерго" понад 1 млн куб. м шахтного метану спрямували на виробництво електро- і теплової енергії для потреб підприємства завдяки технології когенерації.

Про це повідомила прес-служба підприємства.

"Пілотний проект з когенерації шахтного метану стартував на підприємстві наприкінці 2020 року. З цього часу газ, який виділяється в гірничих виробках під час видобутку вугілля, не просто відкачується на поверхню, щоб шахтарі працювали безпечно, а й перетворюється на електрику та тепло на спеціальному когенераційному обладнанні", - повідомили в компанії.

Це спільний проєкт компаній "ДТЕК Енерго" та Recycling Solutions.

У прес-службі зазначили, що технологія дозволила знизити навантаження на екологію регіону та оптимізувати енерговитрати на видобуток вугілля.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

"ДТЕК Енерго впроваджує екологічні ініціативи для зниження негативного впливу промислового виробництва на навколишнє середовище регіонів, де працюють наші підприємства. Газ метан виділяється у гірничих виробках під час видобутку вугілля, та у великих концентраціях небезпечний для шахтарів. Тому ми постійно провітрюємо та дегазуємо виробки. Раніше цей супутній газ викидався в атмосферу. Тепер він спалюється на спеціальній когенераційної установці й перетворюється на електрику", - зазначив Михайло Барабаш, директор з видобутку вугілля "ДТЕК Енерго".

За рік когенерація дозволила утилізувати 1,3 млн кубометрів шахтного метану. З нього для підприємства виробили близько 6 млн кВт.год. електроенергії - це десята частина від загального енергоспоживання шахти.

Проект на шахті "ДТЕК Енерго" реалізувала компанія Recycling Solutions, яка займається стратегічним управлінням відходами та побічними продуктами виробництва. Інвестиції Recycling Solutions (входить в SCM) склали - 2,6 млн доларів.

"Викиди метану мають високий коефіцієнт впливу на глобальне потепління. Одночасно - метан є альтернативним джерелом енергії. За рік роботи нашої когенераційної установки на шахті Степова викиди у навколишнє середовище знизилися на 1,3 млн кубометрів у СО2. Цей обсяг можна порівняти, наприклад, з річною експлуатацією 5 тис. легкових автомобілів, спалюванням 11,2 тис. тонн вугілля або забезпеченням 2,7 тис. будинків тепло- та електроенергією. Аналогічний обсяг СО2 щороку переробляють 11 тис. га лісу. Зараз наша установка - рідкісний приклад, що діє, серед проектів когенерації на основі промислових газів в альтернативній енергетиці України", - підкреслив Дмитро Ануфрієв, генеральний директор Recycling Solutions.